I ett personligt brev som skickats ut i dag vänder sig SD-ledaren Jimmie Åkesson direkt till de ledande moderata kommunpolitikerna i landet. Foto: TT

Här är Åkessons flört med moderatpolitikerna

Uppdaterad
Publicerad

I ett personligt brev som skickats ut i dag vänder sig SD-ledaren Jimmie Åkesson direkt till de ledande moderata kommunpolitikerna i landet. Åkesson menar att frustrationen är stor inom Moderaterna och bjuder in M-politikerna till hemliga samtal.

Jimmie Åkessons brev har rubriken ”Med hopp om dialog”. SD-ledaren talar direkt till moderatpolitikerna och säger sig veta att ”frustrationen är stor inom Moderata Samlingspartiet”.

”Tydlig samsyn”

”När er partiledning konsekvent vägrar att släppa på prestigen, och istället låter Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätta driva Sverige i fel riktning, är det istället min förhoppning att moderata företrädare runt om i landet vågar vara mer öppna för att agera.” Skriver Jimmie Åkesson i brevet.

Åkesson menar att SD och M har en tydlig samsyn på områden som energi, skatter, försvar och jobb. Dessutom har partierna närmat sig så pass mycket när det kommer till migrationspolitiken att möjligheterna till samtal och samarbete har öppnat sig, argumenterar han i brevet.

”Inofficiella samtal”

Han bjuder dessutom in till hemliga samtal mellan honom och moderatpolitiker under hans kommande resa i Sverige.

”Jag kommer under senvintern och våren att resa runt i landet, och avser under denna turné besöka de flesta län. Om du finner något intresse i att mötas och samtala kring det jag berört ovan – officiellt eller inofficiellt – är du hjärtligt välkommen att kontakta mig. Varje sådan kontakt behandlas naturligtvis med största diskretion.” skriver Jimmie Åkesson.

Vill sätta press på M

– I grunden vill jag sätta press på den moderata partiledningen. Det handlar också om att vi kan göra saker tillsammans och samtala i de kommuner där vi är vågmästare, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Vad är det som får dig att tro att Anna Kinberg Batra och Moderaterna skulle vara villiga att förhandla med SD, det säger de ju bestämt nej till?

– Det som hittills har varit det främsta skälet har varit de skillnader som funnits i invandringspolitiken men där har mycket hänt. Skillnaderna är inte så stora nu så då kan inte den anledningen finnas längre.

”Gör allt för rampljuset”

Moderaterna svarar inte på intervjuförfrågan från SVT Nyheter men partisekreteraren Tomas Tobé skriver i ett sms:

– Jimmie Åkesson och SD är uppenbarligen stressade över att allt fler väljare söker sig till Moderaterna och gör allt för att hamna i rampljuset. M och Alliansen är den bästa garanten för att byta ut regeringen och ta ansvar för Sverige.

Så här lyder brevet som SVT Nyheter har tagit del av

Bäste XXX,

Efter snart femhundra dagar med Stefan Löfvens historiskt svaga vänsterregering är mycket på väg i fel riktning. Om detta tror jag att vi är överens, trots en del grundläggande skillnader våra partier emellan. Vi har vid åtskilliga tillfällen gett er partiledning möjlighet att ändra på detta, men tyvärr har dessa initiativ hittills inte lett till något konkret från Moderaternas sida. Även om Decemberöverenskommelsen – på pappret – har fallit, är det ändå tydligt att dess ande vilar över de borgerliga partiernas agerande i riksdagsarbetet.

Att få till en annan budget och en annan regering är det primära för oss just nu. Därför har jag så sent som för bara en vecka sedan meddelat att Sverigedemokraterna med största sannolikhet kommer att stödja en gemensam alliansbudget. Detta förutsatt att Moderaternas nya linje i migrationspolitiken får tydligt utrymme i ett sådant förslag. Det betyder inte att vi är beredda att därefter ge en borgerlig regering villkorslöst stöd, men det betyder att vi får bort den direkt skadliga vänsterregeringen – och det betyder att vi därefter är beredda att förhandla och kompromissa.

Vid sidan av rikspolitiken finns dessutom ett antal kommuner och landsting som idag har rödgrönt styre och där vi borde kunna ta ett gemensamt ansvar för förändring. Vi är beredda att samtala också om detta.

Det som hittills framhållits som främsta hindret för Moderaterna att söka samtal och samarbete med oss har varit migrationspolitiken. Den tröskeln får nu anses vara så låg att den rimligen inte längre kan utgöra något motstånd. Kvarstår gör såklart andra skillnader, till exempel i en del utrikespolitiska spörsmål, såsom synen på EU och NATO, men detta är frågor som ändå kommer att avgöras i eventuella framtida folkomröstningar. Givet är dock att det också finns tydlig samsyn inom avgörande områden: energi, skatter, försvar, jobb, rättsväsende, utbildning med mera. Våra partier har således åtskilligt att samtala kring i händelse av att regeringen fälls och vi får ett nytt parlamentariskt läge. Vi är beredda att ta ansvar.

Jag vänder mig till dig med den här skrivelsen eftersom jag vet att frustrationen är stor på flera håll inom Moderata Samlingspartiet. När er partiledning konsekvent vägrar att släppa på prestigen, och istället låter Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätta driva Sverige i fel riktning, är det istället min förhoppning att moderata företrädare runt om i landet vågar vara mer öppna för att agera. Jag kommer under senvintern och våren att resa runt i landet, och avser under denna turné besöka de flesta län. Om du finner något intresse i att mötas och samtala kring det jag berört ovan – officiellt eller inofficiellt – är du hjärtligt välkommen att kontakta mig. Varje sådan kontakt behandlas naturligtvis med största diskretion. Med förhoppning om vidare kontakt,

Jimmie Åkesson

Partiordförande

Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.