”Vad händer!!!”, undrade tittarna. Foto: SVT/faksimil

Här är bakom kulisserna-dokumentären som lurade tv-tittarna

Uppdaterad
Publicerad

”Vad faan håller ni på med ??” ”Vet ni att er nyhetssändning är helt crazy?”

Efter vad många trodde var måndagskvällens Aktuellt-sändning var förvirringen total. Men, det visade sig att tittarna inte sett en reguljär nyhetssändning, utan den humoristiska bakom kulisserna-dokumentären ”Studio 5”.

Kort efter gårdagens Aktuellt-sändningar avslutats drog dokumentärfilmen ”Studio 5” i gång på grannkanalen. På sociala medier hörde en lång rad tittare av sig till SVT Nyheter, med utrop och frågor om vad som var fel med nyhetssändningen, och om någon klantat till det i kontrollrummet.

Tittarna hade blivit lurade av dokumentären ”Studio 5”, som regisserats av Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson.

Dokumentären är filmad i SVT Nyheters studio i Stockholm under en helt vanlig nyhetssändning i mars, men fokuserar på de stillsamma ögonblick då programledaren inte är i bild, och i stället för en minut eller två tillåts ”bara vara sig själv”.

”Uppsåtet var inte att förvirra”

Regissören Van Aertryck skrattar när han hör talas om tittarnas reaktioner, men poängterar att de inte haft som ambition att lura någon.

– Vi ville verkligen att filmen skulle visas på SVT, vi tänkte att där kan det ske något intressant. Uppsåtet var inte att förvirra tittarna, men vi hade som mål att folk skulle titta närmare, aktiveras och började undra vad som sker, säger han till SVT Nyheter.

Duon hade tidigare gjort en film om Sveriges Riksdag, som på liknande vis fokuserade på de ögonblick då inget uppenbart nyhetsvärdigt sker, och ville fortsätta sin studie av tv.

”Uppstår en fin humor”

– När man är med i bild som ankare är man superkoncentrerad, och när man inte är med så har man någon minut eller två att slappna av, förbereda sig för nästa inslag.

– Vi blev fascinerade av skiftet mellan nyhetsankarnas person och ”karaktär”, hur man skiftar från att vara sig själv när föreställningsögonblicket kommer fram. Man är ju så van vid att se dem i en allvarlig roll. När man sedan ser dem prata om vad de ska göra på helgen uppstår en humor som vi tycker är mycket fin.

Fyller viktig funktion

I en tid då många journalister är hotade ser Van Aertryck att filmen har en ytterligare viktig funktion.

– Många anser att nyheterna skulle vara vinklade, vi ville visa exakt hur det ser ut, så att den typen av konspirationsteorier skulle försvinna. När man ser hur det egentligen ser ut, då kan man tänka ”ja, det är här ju vanliga människor som jobbar”.

Fler SVT-projekt

Nu håller teamet på med ett större projekt som ska göras på exakt samma sätt, i flera SVT-studios, tillsammans med flera olika SVT-program.

– Vi börjar känna oss hemma på tv-huset, avslutar Van Aertryck.

Se Studio 5 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.