Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka frågor EU har framför sig att lösa i videon. Foto: Filip Huygens/SVT

Här är knäckfrågan som EU (nästan) löst

Uppdaterad
Publicerad

EU:s hjul snurrade kanske fortare än förväntat den här mandatperioden, och länderna lyckades efter år av förhandlingar enas om en migrationspakt.

Men det finns fortfarande flera stora frågor måste lösas efter EU-valet 2024.

Det var i december 2023 som migrationspakten kunde slutas, och beskedet kallades då för historiskt. Och i april 2024 röstades pakten igenom slutgiltigt.

– Kanske fick man extra energi i förhandlingarna eftersom det fanns en rädsla att migrationen annars återigen skulle helt dominera agendan inför EU-valet, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent.

Men allt i frågan är dock inte löst än.

– I värsta fall riskerar ett av de största problemen kring migration och asyl att förbli olöst: att de EU-länder med en yttre gräns även fortsatt tvingas att ta det största ansvaret för flyktingar och migranter.

Val till EU-parlamentet 2024

Inför vårens EU-val hänger flera stora frågor kvar i luften; unionens svar på klimatkrisen och säkerhetsfrågan är två av dem.

Se EU:s kommande knäckfrågor i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.