Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra pratar gärna om ordning och reda. Foto: TT

Här är modeorden inom svensk politisk debatt

Uppdaterad
Publicerad

Oro, systemkollaps, ordning och reda. Det här är några av modeuttrycken inom den svenska politiska debatten just nu.

Mycket bottnar i Sverigedemokraternas framgångar.

– De andra partierna vill ta sig in på SD:s profilområden, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Den senaste tiden verkar Donald Trumps favorituttryck ”fake news” ha spridit sig till den politiska debatten i Sverige. Begreppet har på kort tid använts av finansminister Magdalena Andersson och Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson mot politiska motståndare.

Men ”fake news” tillhör än så länge inte favorituttrycken hos svenska politiker – det finns andra som används betydligt mer.

Orsaken till att flera av dem är populära just nu beror sannolikt på att Sverigedemokraterna var det enda partiet som gick riktigt bra i valet 2014. Nu agerar de övriga partierna mer aktivt på de områden som kan beskrivas som Sverigedemokraternas profilområden, menar Jonas Hinnfors.

– Det kan tyda på att de känner sig hotade av Sverigedemokraternas framgångar.

Här är sex populära begrepp just nu:

1. Ordning och reda

Uttrycket kan ha sina rötter i Socialdemokraternas idé om folkhemmet och ha fått skjuts av Reinfeldtåren, då det talades om ordning och reda i statsfinanserna. I dag har statsminister Stefan Löfven blivit en av de flitigaste användarna, som använder uttrycket om allt från polisen, ekonomin till flyktingmottagningen. Inom den borgerliga retoriken talas det å sin sida om att ekonomin ska vara i balans och att få ned brottsligheten, menar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– Det låter förtroendeingivande, därför är det ett ganska användbart begrepp. Men samtidigt är det tomt på innehåll. Min känsla är att politikerna gömmer sig bakom uttrycket, som är lagom vagt och svårt att säga emot. Vem vill inte ha ordning och reda? säger han.

2014 hade begreppet sin topp i svensk press, då det användes i 12.640 texter eller inslag (inklusive pressmeddelanden), enligt en sökning tio år tillbaka i tiden med analyssajten Retriever.

Läs mer: Det ska vara ordning och reda i asylsystemet

Sjukvården används som slagträ i den politiska debatten när det talas om systemkollaps. Foto: TT

2. Systemkollaps

Sverigedemokraterna har länge talat om en systemkollaps i Sverige med utanförskap, ökad brottslighet och icke fungerande sjukvård – och hävdat att det beror på invandringen. Före valet 2014 plockades ett liknande begrepp upp av Socialdemokraterna, att ”Sverige håller på att gå sönder”, menar Jonas Hinnfors.

– I dag använder sig oppositionen av ungefär samma retorik för att påpeka att något är dåligt i Sverige.

En sökning genom Retriever ger 1.570 träffar 2016, jämfört med 1.036 året före. Dessförinnan användes det betydligt mer sparsamt.

Läs mer: Sverige håller på att gå sönder

3. Svenska modellen

Begreppet bottnar i de gyllene socialdemokratiska åren 1945–1976, när välfärdsstaten byggdes upp, och numera används det nästan nostalgiskt för att beteckna det goda som man vill återskapa: rättvisa, solidaritet, sysselsättning, trygghet och omfördelning.

– Sverigedemokraterna har fört in det här sättet att tänka i debatten genom ordet ”svenskhet” och begreppet ”svenska värderingar”. Partiet hävdar att det svenska bryts ned av invandringen, säger Jonas Hinnfors.

Antalet omnämnanden i svensk press nästan fyrdubblades mellan 2015 och 2016, till över 13.000 omnämnanden.

Läs mer: ”Kan den svenska modellen knäcka utanförskapet”

Norrtäljeanstalten. Foto: TT

4. Straff

De senaste åren har det blivit tydligare fokus på straff än det sociala och omvårdande perspektivet. Det går nästan inte en dag utan att justitieministern eller någon i oppositionen talar om att tillföra resurser till polisen och hårdare straff, säger Jonas Hinnfors som menar att allianspartierna och Sverigedemokraterna går i bräschen.

– Det här är Sverigedemokraternas paradområde, partiet menar att den svenska ärligheten bryts ned av andra kulturer.

Omnämnandet i svensk press har ökat stadigt till över 100.000 förra året.

Läs mer: Moderaterna vill skärpa straff för människosmuggling

5. Oro

Uttrycket har slagit igenom framför allt under vintern. Det används framför allt av Socialdemokraterna och Moderaterna, som är mest pressade just nu, enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det finns ett fantastiskt intresse för människor oro, vilket har sin grund i händelser i omvärlden som flyktingkrisen och säkerhetshot. När väljarna är oroliga vill de att politikerna ska komma med nya fräscha förslag som stillar oron, säger han.

Ordet oro nämndes vid 134.558 tillfällen i svensk press förra året.

Läs mer: Oro och otrygghet i fokus under årets första partiledardebatt i riksdagen

Politikerna riktar blickarna mot landsbygden. Foto: TT

6. Stad och land

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet blev startskottet på ett nytt intresse för svensk landsbygd, eftersom han plockade röster främst utanför storstadsområdena, menar Henrik Oscarsson.

– Det finns intressen på landsbygden och mindre tätorter som inte varit särskilt synliga, tidigare har det varit mycket fokus på medelklassen i storstäderna. Att alla partier plötsligt gör detta samtidigt är nog för att man är rädd att någon ska rycka åt sig initiativet och vinna landsbygdens hjärta.

Ett exempel på detta är att statsminister Stefan Löfven nobbar årets politikervecka i Almedalen för att i stället resa runt i landet.

Ordkombinationen får 2.688 träffar på Retriever 2016 – drygt 1.000 fler än året innan.

Läs mer: Löfven nobbar Almedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.