Foto: TT

Här är nästa friskola som går in på börsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick skolkoncernen Internationella engelska skolan in på börsen och aktien steg direkt med 35 procent. Det är en expansiv koncern med över 20.000 elever som lockar med disciplin och gör stora vinster. Samtidigt får bolaget kritik från lärarna för att snåla med lönerna.

I ösregnet utanför Engelska skolan i Kista i norra Stockholm står rektor Colin McGowan och hälsar alla elever välkomna till en ny skoldag. Utanför klassrummen står eleverna i klass fyra i tysta dubbla led och väntar på att få komma in. Mobiltelefoner låses in i ett skåp innan skoldagen börjar och lärare tilltalas med efternamn. Många av lektionerna sker på engelska. Dessutom delas eleverna in i olika ”houses”, alltså lag som tävlar mot varandra under skolåret, på ett liknande sätt som elevhemmen i Harry Potters skola Hogwarts.

Lockar med disciplin

Ledorden på Engelska skolan är ordning, struktur och trygghet. Engelska skolan lockar med disciplin och språkkunskaper och koncernen har sedan starten 1993 vuxit dramatiskt. I dag går över 20.000 svenska barn i någon av koncernens 29 skolor, omsättningen ligger på 1,8 miljarder kronor och expansionen är inte slut. Ännu fler skolor planeras öppna de kommande åren.

Grundaren Barbara Bergström var ensam ägare fram till september 2012 då hon sålde en majoritet av bolaget till det amerikanska riskkapitalistföretaget TA Associates. På kuppen blev hon stenrik, det år hon sålde redovisade Bergstöm nära 700 miljoner kronor i inkomst av kapital.

I mitten av juni noterades Sveriges största friskolekoncern Academedia på börsen. Jämfört med teckningskursen på 40 kronor har aktien sedan dess stigit omkring 55 procent.

Och nu, mitt i höstens debatt om vinster i välfärden, så följer alltså Engelska skolan efter. Intresset för aktien har varit stort och när börshandeln inleddes så steg aktien kraftigt. Efter omkring en timmes börshandel hade aktien rusat 35 procent jämfört med teckningskursen.

Föräldrarna får teckna aktier

I och med börsnoteringen av Engelska skolan så sprids ägandet på omkring 21 000 personer, bland annat har lärare på Engelska skolan och elevernas föräldrar fått erbjudande om att teckna aktier. 19 procent av skolkoncernens personal har nappat på erbjudandet och i snitt köpt aktier för nära 20 000 kr per person. Rektor Colin McGowan på skolan i Kista är en av dem som har köpt aktier.

– Jag tycker att det bara är väldigt positivt. Nu breddas ägarskapet och gör att bland annat pensionsfonder kan gå in som ägare.

Hur påverkar det skolverksamheten att koncernen går in på börsen?

– Det kommer inte påverka vår skola över huvud taget, tror jag. Det är business as usual, säger han.

Rörelseresultatet har legat omkring tio procent för skolkoncernen Engelska skolan, de senaste åren, en hög siffra som ligger en bra bit över konkurrenten Academedidas resultat.

Samtidigt som Engelska skolan gjort höga vinster är lärarfacket kritiskt till att koncernen betalar de anställda alltför snålt.

– Lärarna är nöjda med sin arbetsmiljö, men de är inte nöjda med löneläget. De ligger ett par tusen kronor efter när vi jämför med andra, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

”Jättedåligt”

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är jättedåligt. På Engelska skolan har man uppenbarligen pengar och man är nöjd med sin verksamhet. De har ingenting att skylla på. Här måste de skärpa sig.

Vad tycker ni om att skolföretag hamnar på börsen?

– För lärarna, tror jag inte det spelar så stor roll. Men vi är emot att pengar försvinner som ska gå till skolverksamhet. särskilt när vi har medlemmar som ligger efter lönemässigt.

FAKTA: Börsnoteringen av Engelska skolan

Börsnoteringen omfattade drygt 11 miljoner aktier, vilket motsvarar 28,75 procent av det totala antalet aktier i Internationella Engelska Skolan.

Intresset för aktien var inledningsvis stort och aktien övertecknades 25 gånger.

En del av börserbjudandet riktade sig till institutionella ägare och en del till allmänheten. Alla från allmänheten som anmält sig för köp har tilldelats aktier.

Genom börsnoteringen har Internationella Engelska Skolan fått cirka 21 000 nya aktieägare.

Omedelbart efter noteringen kommer 71,25 procent av aktierna i Internationella Engelska Skolan ägas av det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, skolans grundare Barbara Bergström och delar av skolans ledning och anställda. Bland de större institutionella ägarna finns Swedbank Robur (5,01 procent), Investment AB Öresund (4,80 procent), Norron Asset Management (3,12 procent) och Tredje AP-fonden (2,50 procent).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.