• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverkets presschef Bengt Olsson om riskerna vid järnvägsövergångar och vad man gör åt det. Foto: TT/SVT

Här är riskfaktorerna vid järnvägsövergångar

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsövergångar fortsätter årligen att skörda liv och bakom detta finns ofta olika riskfaktorer som dålig sikt eller brant lutning. Men också den mänskliga faktorn.

– Även om vi försöker göra det lätt att göra rätt och säkert så kommer det aldrig bli hundraprocentigt, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Under 2023 omkom nio personer i olyckor vid någon av Sveriges 6000 järnvägsövergångar.

Och det finns många riskfaktorer inblandade. Trafikverkets presschef lyfter upp den mänskliga faktorn som en av de största, med bristande uppmärksamhet och snabba genvägar.

Finns det något som Trafikverket gör för att minska den risken?

– Vi försöker nå ut med information. Men det svåra med den typen av säkerhetsinformation är att den går ofta inte fram förrän man befinner sig i just den situationen. Man behöver själv förstå vad man måste ta hänsyn till, säger Bengt Olsson.

Se tre olika riskfaktorer vid järnvägsövergångar – och hur Trafikverket ser på dessa – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.