Foto: SVT

Här konfronteras Lambertz med bristerna i ”bevisen”

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2013 i en specialsändning i SVT:s Veckans brott ifrågasattes bevisvärdet i likhunden Zampos markeringar. Men justitierådet Göran Lambertz menade att de utgjorde viktiga bevis som talade för att Quick är skyldig till mord.

Det blev både hetta och hårda ord under Veckans brotts specialprogram om Quick-fallet när det sändes i november 2013. På frågan om vad det finns för bevisning mot Thomas Quick nämner justitierådet Göran Lambertz de markeringar som liksökunden Zampo gjorde vid sjön Runn utanför Falun.

Göran Lambertz säger i programmet, precis som i sin nyutkomna bok, att Thomas Quick pekade ut en plats där han hanterat Johan Asplunds kropp. En plats som hunden Zampo sedan markerade på.

Fallet Thomas Quick

Journalisten Dan Josefsson påpekar under samtalet att han hade anteckningar från polisen som visade att Quick hade fått reda på vilka platser som hunden hade markerat. Lambertz avfärdar uppgifterna omedelbart i programmet.

Dessutom menar både Dan Josefsson och professorn i kriminologi Leif GW Persson att hundens markeringar saknar bevisvärde, eftersom det varken hittades några kvarlevor från Johan Asplund, eller någon annan människa på platsen.

Trots att Lambertz konfronterades med uppgifterna för 1,5 år sedan valde han att bortse från dem i sina bok. Men idag,  har Lambertz tagit tillbaka uttalandet efter att SR Ekot och Aftonbladet i en granskning även de visat att Quick pekat ut platsen först efter att Zampo markerat på platsen. En av de inblandade poliserna hade berättat för honom var hunden markerat, enligt granskningen.

Se klippet ur Veckans brott ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet