Det var när programledaren Belinda Olsson kommenterade Åkessons föräldraledighet som de högsta buropen från publiken kom.

Här buar publiken i SVT:s Debatt

Uppdaterad
Publicerad

Det var laddad stämning i Almedalen när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade SVT:s Debatt. Publiken buade och skrek och säkerhetsbevakningen var massiv.

– Stämningen var väldigt speciell jämfört med de andra kvällarna, jag kan inte minnas att det någon gång har varit så högljutt, säger programledare Belinda Olsson och fortsätter:

– Publiken gjorde allt från att applådera väldigt högt till att skrika saker till mig – som att frågorna var kassa och ”ut med programledaren”.

Almedalen 2015

Var det otäckt? Kändes stämningen hotfull?

– Det är klart att känslan av att det finns en liten mobb som står och skriker på dig inte är mysig, men vi kör ju direktsändningar och måste vara beredda på att allt kan hända. Men stundtals hade jag svårt att höra vad redaktören sade och vad Åkesson sade, det var på den nivån. Det var inte den mysigaste stämningen.

Planera pappaledighet

Det var när Belinda Olsson kommenterade Jimmie Åkessons uteblivna föräldraledighet med ”man kan ju planera också”, som publiken buade som högst.

– Jag menar att – man kan ju ta ut föräldraförsäkring tills barnet är åtta år, men kan ju planera sin föräldraledighet. Jag måste ju ställa kritiska frågor till alla de som kommer och det måste jag göra till Åkesson också, det hoppas jag att människor förstår, säger Belinda Olsson.

– Jag är van vid att är alltid är någon som är arg på en – ibland är det feminister och ibland Sverigedemokrater.

Massivt säkerhetsuppbåd

Förutom ett högljutt stöd hade Jimmie Åkesson en massiv säkerhetsbevakning med Säpo-vakter och poliser på plats. Tidigare under talet försökte en aktivist ta sig upp på scenen till Åkesson, men under Debatt gick allting förhållandevis lugnt till, trots den laddade stämningen.

Här kan du se hela Debatt med Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet