Här gör ligan sedeltricket

Uppdaterad
Publicerad

Ligan använder en tappad sedel som ett sätt att få kontakt med offret. Med hjälp av stulet kontokort länsas sedan kontot.

I många fall har den misstänkta ligan som åtalades i veckan använt ett sedeltrick. Efter att ha stått bakom offret i kassan och sett när denne slagit in sin kod, låtsas man att den äldre tappat en sedel som man sedan ger till offret.

En stund senare söker man upp den äldre på nytt och säger att man upptäckt att sedeln tillhörde ens flickvän eller kompis som man var i butiken med. När den äldre då öppnar plånboken hjälper man till att plocka ut sedeln och passar samtidigt på att stjäla bankkortet.

Länsar kortet

Först tar ligan ut så mycket det går på en dag från bankomaten med hjälp av det stulna kortet. Efter det försöker man köpa varor med kortet innan offret upptäcker att det är borta. När väl offret noterar att kortet är försvunnet kan redan mycket pengar ha försvunnit, på en äldre mans kort försvann 160.000 kronor på lite mer än ett dygn.

Det här är bara en av ett 30-tal ligor som hittills kartlagts i år av Circa, en specialenhet inom polisen med 11 anställda som ägnar sig åt brott mot äldre som begås över hela landet. Bland annat går man igenom alla anmälningar i landet om brott mot äldre för att hitta samband och hjälpa lokal polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.