Här hettar det till mellan försvaret och Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fortsatte den stora rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen som står åtalad för grovt svindleri kring bankens agerande gällande misstänkt penningtvätt i Estland.

Och det blev hetsigt när försvarsadvokaten anklagade SVT:s Uppdrag granskning och andra medier för att ha givit en felaktig bild.

– Medierna klipper och klistrar, säger advokat Per E Samuelsson.

SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjade i februari 2019 misstänkt penningtvätt för miljarder i Swedbank i Estland och kopplingar till en härva i Danske bank. Avslöjandet slog ner som en bomb och aktiekursen rasade 20 procent.

Frågan är om Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen vilselett marknaden och mörkat riskerna med penningtvätt i Estland. Det hävdar åklagaren, som åtalat Bonnesen för grovt svindleri vilket kan ge upp till sex års fängelse.

Förnekar lögner

Så hade Bonnessen ljugit om att allt stod rätt till i banken? Nej, säger Per E Samuelsson, försvarsadvokat för Birgitte Bonnesen.

Har Bonnesen varit helt öppen med vilka risker det har funnits med penningtvätt i Swedbank?

– Ja, Bonnesen har varit hundraprocentigt ärlig. Det är min personliga, ärliga övertygelse, jag hoppas att rätten också tycker det, säger Per E Samuelsson till SVT.

”Inte vilselett någon”

Enligt försvarsadvokaten hade Swedbank och Bonnesen givit en mer fullständig bild av arbetet mot penningtvätt i ett fåtal direktsända intervjuer, i en delårsrapport och på investerarmöten. Bilden som gavs i medierna var inte rättvisande, enligt försvaret.

Men har inte Bonnesen spelat ned riskerna med penningtvätt?

– Nej det har hon inte gjort. Hon har inte vilselett någon. Det är min bestämda uppfattning, säger Samuelsson.

När advokat Per E Samuelsson möter Uppdrag gransknings reportrar utanför rättssalen hettar det till – se mötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.