Här pressas Åkesson om nolltoleransen

Publicerad

Nolltoleransen mot rasism inom Sverigedemokraterna har den senaste tiden resulterat i att flera partimedlemmar uteslutits. Jimmie Åkesson ser inga problem med att han själv för fyra år sedan beskrev den ökande muslimska befolkningen i Europa som ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget”.

För ett år sedan slog Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fast en nolltolerens mot rasism och extremism inom partiet. Sedan dess har flera partimedlemmar uteslutits, medan andra fått stanna kvar.

Kritiker hävdar att bedömningen av fallen är godtycklig och inkonsekvent. En åsikt som inte delas av partiledaren.

– Det är ingen kritik som jag upplever som särskilt utbredd. Det blir alltid diskussion när man utesluter människor från ett parti. Jag upplever att det finns en bred uppslutning kring den linje som partiledningen valt, säger SD-ledaren i kvällens Aktuellt.

För fyra år sedan skrev Jimmie Åkesson en debattartikel i Aftonbladet där han beskriver en framtid där muslimer i många av Europas större städer blir majoritet.

”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget...”

Är det här ett okej sätt att tycka sig som företrädare för SD i dag?

– Man måste läsa hela artikeln för att förstå sammanhanget. Det jag ville beskriva var hur det svenska samhället tenderar att anpassa sig till främmande kulturer och religioner på ett sätt som jag tycker är obehagligt.

Så du ser inga problem med att uttrycka sig så?

– Den artikeln skrev jag själv och fick väldigt god respons på den, så jag ser inga större problem med det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.