Åsa Regnér (S), äldreminister och Ebba Busch Thor (KD), partiledare Foto: SVT

Hård debatt om ansvaret för bristerna i äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Äldreminister Åsa Regnér och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor drabbade samman i Aktuellt om vem som bär ansvaret för dagens situation för äldreomsorgen. Kristdemokraterna vill ha en äldreboendegaranti för alla över 85 år, men Åsa Regnér påpekar att partiet aldrig införde garantin under sin tid vid makten.

– Tyvärr har det under de senaste 10 åren försvunnit ungefär en femtedel av alla platser på äldreboenden och Ebbas garanti har ni haft sedan 2006 men inte genomfört i regeringsställning. Jag tycker det är viktigt att fokusera på framtiden och därför satsar vi dels på bemanning men också investeringsstöd för att man ska kunna bygga i kommunerna så att man har platser till de äldre, säger äldreminister Åsa Regnér (S).

Debattörerna var oeniga kring vem som faktiskt satsar mest på äldre. Ebba Busch Thor säger att regeringens satsning inte räcker.

#hemtillvarjepris

– Vi lägger dubbelt så mycket stöd från Kristdemokraternas sida i år för att kunna underlätta för kommuner. Regeringen gör en kompetenssatsning i år, men sen uteblir den. Vi satsar på kompetensutveckling varje år därför att vi vet att antalet äldre över 80 fördubblas nu från 2015 och de kommande 15 åren.

Regnér: ”Bemanning den stora frågan”

Åsa Regnér säger att regeringen satsar dubbelt så mycket som Kristdemokraterna på det som är viktigast.

– Vi satsar dubbelt så mycket som Kristdemokraterna på äldreomsorgen på bemanning som är den stora frågan. Vi har två miljarder till personalfrågor som är någonting som de äldre själva efterfrågar, som kommunerna efterfrågar som personalen efterfrågar. Vi satsar också på investeringsstöd.

Men Ebba Busch Thor kritiserar regeringens syn på kompetens.

– Det finns inga äldre som efterfrågar medarbetare som inte har rätt kompetens och ni har varit beredda att sätta människor som helt saknar kompetens att arbeta med våra äldre.

Busch Thor: regeirngen värnar systemet framför äldre

Trots att Kristdemokraterna hade äldreministerposten i åtta år innan regeringsskiftet 2014 genomförde partiet aldrig den äldreboendegaranti för alla över 85 år som partiet vill se. Ebba Busch Thor säger att partiet under den perioden gjorde en historisk satsning, men nådde inte hela vägen fram.

– Vi tog viktiga steg på vägen med vi nådde inte hela vägen i mål och det är därför det är så allvarligt när man nu inte lägger tillräckligt mycket i investeringsstöd men också det faktum att man fortsätter värna systemet framför de äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet