Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Hård maktkamp bakom förslaget

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter en hård maktkamp kunde valberedningen till slut presentera ett förslag som alla stod bakom. Ebba Busch Thor, som vill förnya partiet, flankeras nu av två kristdemokrater från Göran Hägglunds gamla gäng, Jakob Forssmed och Emma Henriksson. Men enigheten har föregåtts av turbulens, kriser och intriger. 

Göran Hägglund brukade säga att Kristdemokraterna måste tuffa till sig – de uppfattades som alldeles för snälla. Men i spelet om vilka som ska leda partiet framöver tycks inte snällhet ha varit ledstjärnan.

Det har tvärtom varit en hårdför kamp där Ebba Busch Thors stödtrupper försökt tysta sina motståndare. SVT har talat med en kristdemokrat som under tjugo års tid varit en centralfigur i partiet med flera tunga uppdrag.

Kampen om KD-posten

Han berättar att han utsatts för obehagliga samtal från kretsen kring Ebba Busch Thor efter att han på sociala medier och andra fora visat sitt stöd för Jakob Forssmed. Han har uppmanats att ligga lågt med sina sympatier för Forssmed – om inte riskerade han sin position i partiet. 

Vägval

Dragkampen handlar om Kristdemokraternas vägval: höger- eller vänsterut? Värdekonservatism eller en stig som leder åt det socialliberala hållet? Nestorn Alf Svensson har sagt om Ebba Busch Thor att det blir en utmaning för henne att se till att hon blir en genuin kristdemokrat, så som politiken ser ut bland kristdemokrater i Europa, och inte förespråka värdekonservativa frågor. 

Enligt uppgifter till SVT har valberedningens möten varit turbulenta och återigen har EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson spelat en av huvudrollerna. Ebba Busch Thor och hennes anhängare har agerat för att Lars Adaktusson ska bli partiets vice ordförande. Adaktusson, som  tackade nej till att bli partiledare, har istället gett sitt stöd till Ebba Busch Thor. Och han har aspirerat på att bli hennes högra hand som Kristdemokraternas vice ordförande.

Djupt oenig

Valberedningen var djupt oenig om Lars Adaktussons framtida position i partiet. Enligt tidningen Världen idag voterade valberedningen i fredags om Adaktussons ställning. Med en rösts majoritet bestämde valberedningen att föreslå Adaktusson som andre vice ordförande. Men efter att Jakob Forssmed krävt att Adaktusson inte skulle finnas med i presidiet möttes valberedningen en gång till och rev upp sitt tidigare beslut. I stället föreslogs Emma Henriksson som andre vice ordförande. 

Lars Adaktusson skriver på sin blogg att inflytelserika personer agerat för att hans namn inte ska finnas med i det nya presidiet. Och att det har skett med ”metoder som i de flesta partier skulle anses dubiösa.”

Mot den bakgrunden tackade Adaktusson nej till en plats i partistyrelsen. Adaktusson avslutar med att partiet behöver mindre av svartmålning och fraktionsstrider och mer av sammanhållning.  

SVT har sökt Adaktusson utan att få kontakt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet