SD:s Jimmie Åkesson sa att han känner hopplöshet och att samhället står inför en kollaps på grund av den höga invandringen. Foto: TT

Hård ton i flyktingdebatt – ”Vem ska betala?”

Uppdaterad
Publicerad

Det stora antalet människor på flykt som kommer till Sverige var ett hett ämne i dagens riksdagsdebatt. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick ut hårt, men även Kristdemokraterna och Moderaterna riktade hård kritik mot regeringen.

Som väntat var flyktingkrisen i fokus i partiledardebatten under onsdagen. Många politiker använde stora ord för att beskriva situationen. Det talades om ”kris”, ”katastrof” och en ”extraordinär situation”. Nyligen sattes ett rekord då 86.223 personer sökt asyl i Sverige hittills i år, vilket är fler än någonsin tidigare.

”Regeringen har inte kontroll”

Anna Kinberg Batra (M) sa att regeringen tappat kontrollen.

– Det är uppenbart att situationen inte är hållbar och att regeringen inte har kontroll, säger hon.

Moderatledaren efterlyste säkra gränser, tillfälliga uppehållstillstånd, att de som får nej ska lämna Sverige och att kostnadskontrollen måste vara hårdare. Kinberg Batra vill även se över ersättningsnivåerna för asylboende.

KD vill se tillfälliga uppehållstillstånd

Kristdemokraterna företräddes i riksdagen av gruppledaren Anderas Carlson, eftersom partiledaren Ebba Busch Thor inte har någon riksdagsplats. Carlson påpekade att Sverige är mycket hårt ansträngt av flyktingmottagandet. Han sade sig vilja se en flyktingpolitik med ”både hjärta och hjärna”, som gjorde att människor kände sig välkomna hit men också välkomna hem. För att sänka trycket på asylmottagningen i Sverige vill KD införa tillfälliga uppehållstillstånd och ett system med säkra länder. Det innebär att Migrationsverket inför en lista på så kallade säkra länder, och ärenden med asylsökande från de länderna ska snabbehandlas.

Det här fick Gustav Fridolin (MP) att fråga:

– Betyder det att Kristdemokraternas politik är att Sverige ska ge hjälp till färre flyktingar?

JAS-plan mot IS

Carlson svarade med att KD bland annat föreslagit att svenska JAS-plan ska kunna sättas in mot IS, för att slå mot en av orsakerna till att människor flyr, samt att KD föreslagit större bidrag till FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Svaret på din fråga är nej, men vi har föreslagit bland annat säkra länder och tillfälliga uppehållstillstånd vilket i praktiken göra att fler länder pressas att vara med och ta ansvar, sa Carlson.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson målade upp en mörk bild av det svenska samhället och sa att han kände hopplöshet.

– Det finns inga som helst tecken på att tillströmningen kommer att avta. Det är kris och katastrof. Gränsen för vad vi klarade av passerades för länge, länge sedan, sa Åkesson.

SD varnar för kollaps

Han varnade för en välfärdskollaps i Sverige, där vitala samhällsfunktioner slutar fungera.

– Det invandringspolitiska kaos som vi nu bevittnar får konsekvenser. Vem ska betala för denna ansvarslösa invandringspolitik?

Statsminister Stefan Löfven svarade med att ta upp SD:s rötter i vit maktrörelsen och nynazismen, och bad SD-ledaren slå upp ordet empati i en ordbok.

– Ända sedan första dagen har ni varit emot flyktingar. Ni är inte emot antalet flyktingar, ni är emot flyktingar överhuvudtaget, sa Löfven.

Talade om samarbete

Statsministern talade om behovet av att partierna samarbetar kring flyktingkrisen. Löfven hänvisade till att regeringen inom kort ska samtala med oppositionen om krisen.

– Jag är redo att lyssna på alla förslag. Ingen partiprestige får komma före. Sverige står inför enorma utmaningar och då ska vi också visa på styrkan i ett sammanhållet Sverige, sa Löfven.

Han berättade om regeringens åtgärder för att möta flyktingkrisen, till exempel fler enkla boenden, som tält, skärpt inre utlänningskontroll, mer effektiva avvisningar för dem som inte får uppehållstillstånd.

”De står väldigt långt ifrån varandra”

Regeringen och oppositionen talade visserligen om samförstånd i flyktingfrågan, men man står i själva verket väldigt långt ifrån varandra, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Väljarna förväntar sig tal om samförstånd. Men den här debatten visar hur långt ifrån man står varandra.

– Det gäller inte bara synen på tydliga gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd. Utan också frågor som integrationspolitiken och den ekonomiska politiken. Där är oppositionen väldigt kritisk till regeringen och menar att de försvårar för människor som vill ut i arbete. Att de ska komma överens är väldigt orealistiskt, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.