Hårda ord när flyktingkrisen debatterades

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna var långt ifrån ense om vad som behöver göras för att lösa den flyktingkris som just nu pågår.

Ett delat ansvar för flyktingmottagandet var den röda tråden när flyktingfrågan diskuterades i partiledardebatten.

– Vi måste få en jämnare flyktingfördelning bland medlemsstaterna inom EU och i Sverige är det inte rimligt att vissa kommuner säger nej till att ta emot flyktingar. Kan vi dela på ansvaret klarar vi detta, inledde statsminister Stefan Löfven.

Partiledardebatt oktober 2015

I år räknar regeringen med att så mycket som 150.000 människor kan komma att söka asyl i Sverige.

”En välfärdskollaps”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte helt oväntat den som höll med minst. Partiet vill minska flyktingmottagandet med 95 procent – omedelbart.

– Vi står inför en välfärdskollaps, en systemkollaps. Agerar inte regeringen så kommer den att falla. Vi måste få ett stopp på asylinvandringen till Sverige och fokusera hjälpen till närområdet.

– Välfärdskollapsen du nämner kommer att ske om Sverigedemokraternas budget går igenom. Vi hjälper redan i närområdet och vi ska göra mer där, men det betyder inte att människor inte kommer hit. Människor kommer att fly även i fortsättningen, kontrade Stefan Löfven.

KD-attack mot Fridolin

Folkpartiets partiledare Jan Björklund delar statsministerns analys om att det behövs regler som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar.

– Speciellt nu när vi vill se till att dela på detta i Europa, där även de fattigare länderna ska ta ansvar, sade Jan Björklund.

KD-ledaren Ebba Busch Thor attackerade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Ni har gjort er beroende av den ungerska taggtråden för att hindra människor för att ta er hit. 

”Statsministern står och flinar”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra var också starkt kritisk till regeringens agerande i fråga.

– Statsministern använder stora ord, men vi ser inte mycket konkret agerande. Vi behöver till exempel ett system med tillfälliga uppehållstillstånd. Dessutom måste det bli mycket lättare att komma i arbete i Sverige. Vad gör egentligen regeringen konkret?

Hon blev också arg på statsministern när han under ett av hennes anföranden log.

– Nu står statsministern och flinar, sade hon märkbart irriterad.

Centern inte enig med M och KD

Även Kristdemokraternas partiledare vill se tillfälliga uppehållstillstånd.

– Det är ett sätt att pressa andra länder att dela på mottagningen, sade Ebba Busch Thor.

Centerpartiets Anders W Jonsson delade inte sina Allianskollegors analys och partiet vill ha kvar de permanenta uppehållstillstånden.

– Att behandla andra som man själv vill bli behandlad i samma situation är en god utgångspunkt. Det viktiga är att dessa människor snabbt kan känna en anknytning till det svenska samhället. Centerpartiet vill ha kvar de permanenta uppehållstillstånden eftersom de gör att man så fort som möjligt vill lära sig svenska och knyta an till det svenska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet