Hårda vindar orsakade strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst rejält i södra Norrland. De kraftiga vindarna ledde bland annat till stoppad tågtrafik och tusentals strömlösa.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för mycket hårda vindar i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland under lördagen.

Det var ett lågtryck över Norrbottens län och Finland som ställde till det. Framåt kvällen lugnade sig vädret.

– Den allmänna blåsten har lagt sig, säger Tomas Fyrby, meteorolog vid SMHI.

Tågtrafiken stoppades mellan Sundsvall och Storlien på grund av blåsten. Delar av sträckan kunde öppnas senare på kvällen. Mellan Sundsvall och Ånge har ett träd fallit över en kontaktledning. Det beräknas vara åtgärdat tills tågtrafiken ska köra igen på söndagen, enligt Trafikverket.

Växeln på SOS Alarm fick äntligen pusta ut framåt 18-30-tiden:

– Ja det var riktigt jobbigt där ett tag, jag vill inte ens gissa hur många händelser det har varit. De fick köra sicksack mellan träden på vägen från Östersund till Bräcke, säger en telefonist.

Flera träd blåste också ner över vägarna.

Omkring 6.000 abonnenter, främst i Västernorrland, var utan ström vid lunchtid. Vid 20.30 hade Eon fortfarande drygt 1 800 strömlösa kunder i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.