Foto: TT

Hårdare miljökrav på båtägare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de allra flesta tagit upp sina fritidsbåtar för vinterförvaring. Samtidigt har det på senare år börjat ställas allt hårdare miljökrav på landets båtklubbar med allt från särskilda tvättanläggningar till omhändertagande av farliga kemikalier.

Ökad miljömedvetenhet gör att det nu ställs allt fler krav på båtägarna. Den första april i år infördes till exempel lagen om tömning av båttoaletter som gjort att många båtklubbar tvingats investera uppsugningssystem.

– Det är rätt mycket krav på oss och det blir mer och mer men de flesta krav är ändå rimliga, säger hamnkaptenen Mats Ohlsson på Viggbyholms båtklubb.

Skroven spolas och blästras

På båtklubben har man byggt en spolanläggning där båtarna måste tvättas innan de tas upp och alla rester tas om hand i en filteranläggning.

– Vi slipper att få giftiga färger som kan sedimentera ner i marken på uppställningsplanen, förklarar Mats Ohlsson.

Många båtskrov blästras också idag för att ta bort gamla giftiga båtfärger. Sedan behöver bottnarna inte målas igen. Det räcker att de tvättas ett par gånger per säsong enligt Mats Ohlsson.

Pressening skyddar marken

På båtklubben måste även presenningar användas för att skydda marken under båtarna vid olika arbeten och alla miljöfarliga kemikalier ska samlas upp vid en miljömaja.

– Det underlättar för våra medlemmar och de hamnar då inte i naturen, säger Mats Ohlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.