Foto: TT

Hårdare vapenlagar ska stävja brott

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta vapenlagar, ändrad sekretesslagstiftning och ett möjligt förbud mot gängkläder vid rättegångar. Det är några av regeringens förslag för att stävja organiserad brottslighet.

Bland annat föreslås att försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen grovt vapenbrott kriminaliseras, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) på DN Debatt. Dessutom föreslår de en straffskärpning för olovlig hantering av explosiva varor.

Regeringen vill också att sekretesslagstiftningen ändras så att det blir enklare för myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet att dela information med varandra.

För att öka tryggheten för vittnen under rättegångar tillsätter regeringen en utredning som ska se över om kläder som anspelar på gängtillhörighet kan förbjudas i domstolar.

Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott och tidigare justitieminister, anser att flera av förslagen är bra.

– Det som inte nämns i artikeln är polisens resurser som är väldigt hårt ansträngda. Rikspolischefen har påtalat att man behöver verktygen, men man behöver även folk som kan jobba mot den grova kriminaliteten, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.