Foto: TT

Hästar redo för prinsens bröllop

Uppdaterad
Publicerad

En välrepeterad bröllopskortege med 60 hästar passerar genom Stockholm vid prinsbröllopet den 13 juni.

Under 20 minuter kommer bröllopskortegen i sakta trav att färdas genom Stockholm. Först kommer fyra polishästar och på en av dem ska polisen Therese Lindberg sitta.

– Men trycket som blir när människor jublar kan man inte träna hästarna för. Det hästarna reagerar mest på är folksamlingen, säger hon.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Ett massivt och relativt konstant jubel under så lång tid är inget som hästarna är vana vid och för dem som varit med tidigare har det gått två år sedan sist.

– Men jag tycker att det känns som att de uppfattar det som positivt. De sträcker på sig, säger Therese Lindberg.

Prinsparet i mitten

Efter polisen kommer Livgardet med stor publikvana från beridna högvakten. Trycket kommer visserligen att vara betydligt högre under bröllopskortegen men den sistnämnda har fördelen att den färdas i högre tempo – i trav istället för i skritt.

– Det gör att hästarna måste fokusera mer på sin egen rörelse och inte kan titta lika mycket, säger kapten Lars Hjelm.

I mitten av kortegen kommer prinsparet Carl Philip Bernadotte och Sofia Hellqvist. De sitter i en paradkalesch, en öppen vagn utan kusk och kuskbock som skymmer sikten.

Två ryttare

De fyra hästarna styrs istället av två ryttare. Beridaren Sara Thavenius sitter på vänster häst i det främre paret och har en kollega på hästen bakom sig. Från hästryggen har hon fler möjligheter att påverka än från kuskbocken.

– Vi använder både hand, skänkel och röstkommandon, säger hon.

Hovstallet har åtta hästar som står redo att dra bröllopskaleschen. Vilka fyra som väljs ut bestäms av dagsformen, men Sara Thavenius beskriver dem alla som ”stallets allra bästa”.

Fakta: Bröllopskaleschen

Prinsparet kommer att färdas i paradkalesch tre, samma vagn som bland annat kronprinsessparet och prinsessparet färdades i vid sina respektive bröllop.

Kaleschen är tillverkad i Stockholm omkring sekelskiftet 1900 och har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom kungafamiljen i Stockholm.

Paradkaleschen både tål regn och skyddar från regn.

Källa: Hovstallet

Fakta: Fyrspann à la d'Aumont

Ett spann med fyra hästar som styrs via ryttare på ryggen kallas för fyrspann à la d'Aumont. Syftet är att de som färdas i vagnen bakom ska synas bra och inte skymmas av kusk och kuskbock.

De två främre hästarna kallas förlöpare. De två bakre stånghästar.

Förlöparnas främsta egenskap är att de är modiga och alltid vågar gå framåt. Stånghästarnas att de är starka och dragvilliga.

Ryttarna är placerade på vänsterhästarna.

När ett fyrspann körs från kuskbocken innebär det att kusken har 650 kilo gånger fyra att kontrollera genom röst, tömmar och pisk.

Källa: Beridare Sara Thavenius, Hovstallet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet