Foto: Scanpix

Hästkött funnet hos Sodexo

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien återkallar cateringföretaget Sodexo alla frysta biffprodukter efter att man funnit hästkött i en av sina produkter. Svenska Sodexo meddelar att de inte har samma leverantörer av kött som i Storbritannien.

Sodexo är ett av världens största cateringföretag som levererar mat till sjukhus, skolor och många företags personalmatsalar i Sverige. I dag går brittiska Sodexo ut med att man omedelbart drar tillbaka alla frysta biffprodukter från 2.300 platser i landet efter att man har hittat häst-DNA i en av sina produkter.

Företaget vill inte avslöja vilken av produkterna det gäller och inte heller vilken leverantör det rör sig om. Sodexo meddelar att de inte kommer att sätta tillbaka några av sina biffprodukter på marknaden förrän alla är testade.

Hästköttsskandalen 2013

Kände inte till det

Svenska Sodexo nåddes av informationen från Storbritannien sent på fredagseftermiddagen. Enligt inköpsdirektör Mats Nilsson har inte svenska Sodexo samma inköpskanaler som Storbritannien när det gäller kött.

– Vi har fått garantier från våra leverantörer Familjen Dafgårds och Servera som båda har startat egna tester. Om vi också skulle göra egna tester skulle det bli dubbeljobb, säger Mats Nilsson till SVT Nyheter.

I ett pressmeddelande skriver brittiska Sodexo att de har krävt skriftliga garantier från alla sina leverantörer att de inköpta produkterna inte innehåller hästkött. Men att trots att man fått in upprepade garantier från leverantörerna har man nu alltså hittat DNA från häst.

”Situationen är totalt oacceptabel”, skriver företaget.

Borde inte ni också göra egna tester?

– Det är en väckarklocka, det är det. De har uppenbarligen känt sig tvingade att utföra testerna i egen regi men vi har valt att låta leverantörerna själva göra det. Nu kommer vi att diskutera saken och ta ställning till det. Jag visste inte om det här, säger Mats Nilsson.

Bör svenska kunder som äter er mat vara oroliga?

– Nej, de tycker jag inte. De är ett fåtal produkter som har upptäckts här och största delen av de produkterna är förpackningsvaror direkt till konsument inte från restauranger och storköp. Men vi följer det hela noggrant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet