Foto: SVT

Unga HBTQ-personer väljer bort idrott

Uppdaterad
Publicerad

Många unga homo- eller bisexuella har känt sig rädda och otrygga i samband med idrottsverksamhet. Det visar nya undersökningar.

Sophie Gunnarsson från Eskilstuna spelade fotboll under tio år som ung. När hon gick på gymnasiet valde hon att berätta för sitt lag om sin läggning.

-Jag berättade att jag inte definierar mig som heterosexuell, och det fick konsekvenser. Lite kring omklädningsrumssituationer, att inte känna sig bekväm, undra om de tror att jag tittar på dem nu eller spanar. Också i situationer med andra lag som vi mötte kunde jag få gliringar, säger hon.

Rädd eller otrygg

I en enkät som Ungdomsstyrelsen presenterar i dag, har var tionde ung homo- eller bisexuell svarat att de känt sig rädda eller otrygga i samband med idrottsverksamhet. Motsvarande andel bland heterosexuella är bara en procent.

Dessutom har var tredje hbtq-person valt att inte delta i fritidsverksamheter för att de är oroliga för hur de ska bli bemötta.

Samtidigt visar en studie som RFSL sammanställt på uppdrag av Riksidrottsförbundet, att många unga homo- och bisexuella inte känner sig välkomna inom idrotten och att heteronormen upplevs som dominerande.

Bara två sorters omklädningsrum

Värst är det för transpersoner.

– Dels kan vi prata om attityder, fördomar och dåligt bemötande. Men för transungdomar handlar det också om strukturella problem. Till exempel att det bara finns två omklädningsrum, och redan där tar det stopp för många ungdomar, säger Mathilda Piehl på RFSL, som skrivit rapporten.

Vad får det för konsekvenser?

– Hbtq-ungdomar håller inte på med idrott i samma utsträckning som andra ungdomar.

Enligt Karin Mattson Weijberg, ordförande för Riksidrottsförbundet, är planen att fortsätta samarbeta med RFSL kring hbtq-frågor inom idrotten.

– Nu ska vi se över om vi behöver göra något när det gäller utbildning, ökad kunskap, vårt värderingsmaterial och så vidare. Det är ett jobb vi ska sätta igång nu. Men rent allmänt handlar det om medvetenhet och kunskap, säger hon.

Viktigt med förebilder

De senaste åren har flera kända idrottare valt att berätta att de är homo- eller bisexuella, till exempel Anton Hysén och Kajsa Bergqvist. Det är något Sophie Gunnarsson uppskattar.

– Särskilt tjejer som spelar fotboll, att det blivit mer vanligare att flera kända fotbollsspelare berättat att de lever tillsammans med tjejer och så. Samtidigt tycker inte jag att ansvaret ska ligga på den enskilde fotbollsspelaren eller den enskilda kändisen att berätta utan det borde komma uppifrån, säger hon.

– Med facit i hand hade situationen kunnat lindrats för mig om till exempel ledare och så hade mer haft koll på de här frågorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.