HD prövar ”otrohetskontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer nu att pröva fallet med den 28-årige man som fört upp fingrarna i sin sambos underliv för att kontrollera om hon hade varit otrogen.

Mannen dömdes för våldtäkt i tingsrätten, men fallet överklagades till hovrätten som fann att gärningen var att bedöma som olaga tvång. Domen grundades på att mannen inte hade haft något sexuellt syfte med sin handling.

”Sedan riksåklagaren och kvinnan har överklagat hovrättens dom och yrkat att mannen ska dömas för våldtäkt eller sexuellt tvång, har Högsta domstolen i dag meddelat prövningstillstånd i frågan om hur brottet ska rubriceras”, skriver HD i ett pressmeddelande på onsdagen.

Mannen dömdes av Attunda tingsrätt till två år och åtta månaders fängelse för bland annat våldtäkt, men hovrätten sänkte straffet till ett år och två månaders fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.