Nu är det slut med läsk i glasflaskor i den röda backen. Foto: Scanpix

Hej då läskbacken

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska rödbacken med 33-centiliters läskedrycker är i princip ett minne blott numera.

Pommac, Loranga, Zingo, Fruktsoda, Trocadero, Sockerdricka, alla har vi väl minnen när det gäller läsken i den lilla 33-centiliters glasflaskan som vi började köpa redan på 40-talet. På 50-talet var det Blodapelsin, Loranga, Pommac och Sockerdricka som gällde. Från början enstaka flaskor, sedan kom backen.

Men nu är det slut. Från vecka 6 slutade Spendrup leverera läsk i 33-centilitersflaskor i röda backar.

– Vi inledde utfasningen redan förra året, berättar Claes Åkesson, tf informationsdirektör på Spendrups. Försäljningen av läsk i backar har minskat år från år, så nästa nyinvestering vi gör blir inte returglas.

Kanske någon restback kvar

Och eftersom Carlsberg redan har slutat med läsk i de röda backarna så kan vi inte längre köpa de gamla 33:orna hos varken Ica, Coop, Willys eller de andra stora kedjorna. Om inte någon lokal butik har nån restback kvar.

Däremot kommer mineralvatten och lättöl även i fortsättningen att säljas i rödbackar, men inte läsk alltså.

Spendrups har istället börjat leverera läsken i nya PET-flaskor, även 33-centiliters.

– Vi har låtit göra en livscykelanalys som visade att det inte var någon större skillnad mellan PET och returglas, säger Claes Åkesson på Spendrups.

Fortfarande finns det läsk i rödbackar på några lokala platser. Krönleins bryggeri säljer en del i södra Sverige, Åbro i några lokala butiker i Vimmerby med omnejd. Annars PET.

Eller så kan man gå till en restaurang eller ett fik. De får även i fortsättningen köpa läsk i 33-centilitersflaskor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.