Magnus Breitholtz, professor i ekotoxikologi svarade på frågor om plast i SVT:s chatt Foto: TT/SVT

Hela chatten med plastexperten

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Breitholtz, professor i ekotoxikologi vid Stockholms universitet, svarade på era frågor om plast.

Efrata: Hej! Jag har småbarn och alla deras saker är av plast – och allt de vill ha är av plast. Träleksaker vill de inte ha, och de är också alldeles för dyra. Har du några tips på hur jag kan plastbanta som småbarnsförälder?

Magnus Breitholtz: Hej, ja, tänk inte bara på leksakerna, utan på allt annat som de kan exponeras för i hemmamiljön som också är av plast. Vad gäller leksaker är de oftast bättre testade än andra produkter som används i hemmet!

Friktion

Malina, Stockholm: Många färdigrätter med frysmat för mikro har väldigt tunna kärl med plastfilm som man inte ska ta bort. Finns det regler för märkning på förpackningen så man kan lita på mikrotåligheten?

Magnus Breitholtz:

Hej, rent generellt ska plast som är i kontakt med mat testas, så att det inte finns farliga kemikalier som läcker ut från plasten. Någon märkning finns dock inte som du som konsument kan se på den typen av förpackningar. 

Peter: Har vi inte regler som reglerar att inte plasten innehåller tillsatser som är skadliga? Till exempel plast som ska användas i kontakt med livsmedel eller i leksaker? Om regler finns kan vi inte lita på dom?

Magnus Breitholtz:

Hej,

Jo det finns regler, men även om en lag säger att det är viktigt att vi identifierar t.ex. hormonstörande kemikalier, så är det inte så att det finns testsystem som kan identifiera den typen av kemikalier. Rent generellt är lagstiftningen ok för produkter som tillverkas inom EU, mindre bra för produkter som vi importerar. 

Staffan: Hej Magnus! Kan du ge några exempel på plast i hemmamiljön som kan tänkas vara skadligt?

Magnus Breitholtz:

Jag skulle ta bort gammal plast, om den är lätt att ta bort. Även om lagstiftningen på området inte är optimal, så är den mycket bättre än för några årtionden sedan. Tänk på att stora ytor (väggar, golv) kan ge ifrån sig mer av kemikalier som läcker. En miljömärkt väggfärg kan t.ex. vara bra att investera i istf en billigare, icke-miljömärkt variant. 

Lisa: Kan man genom att kolla på ”innehållsförteckningen” på t.ex. kläder veta om plasten plagget är gjort av innehåller farliga tillsatsämnen som t.ex. perfluorerade ämnen? (Har köpt en jacka innehållande polyester och polyamid)

Magnus Breitholtz:

Hej, Bra fråga! Innehållsförteckning finns inte för vanbliga konsumentprodukter, men idén är mycket god. Perfluorerade ämnen kan man nog lista ut om det finns i ett klädesplagg, även om det inte framgår av någon etikett. Fråga hos försäljaren av jackan, du har rätt att veta om det finns farliga kemikalier inom 45 dagar!

Sara : Hej, Är leksaker som är gjorda på mjuk plast( boll, bowlingkäglor etc.) farliga för små barn? Vi fick det i present till våra barn och bägge två visade irritation kring munnen. (leksaker köpta här i Sverige) Har du några tips hur man kan inventera bort farligt plast i barnens rum, vad är viktigast att få bort?

Magnus Breitholtz:

Mjuka plastleksaker från en okänd tillverkare skulle jag rensa bort. Förutom att kemikalier kan vara giftiga, så kan de också vara allergena. Jag tror att det är precis det som du upptäckt med ditt barn. Bort med elektronik från barnens rum och ta bort äldre plastleksaker.

Samuel: Hej! Finns det plast som är värre för hälsan än annan plast?

Magnus Breitholtz:

Hej, ja, stor skillnad. Ett golv tillverkat av PVC kan innehålla höga halter av mjukgörare och möjligen även flamskyddsmedel, det gör inte en polyetenfilm som du slår in livsmedel med. Det kan också vara stor skíllnad beroende på vart plasten/produkten är tillverkad i världen. Tumregel om du är orolig, köp inomeuropeiskt.

Nils: Jag har en gammal plastmatta som täcker golven. Hur kan jag få reda på om det finns farliga kemikalier som läcker ut från plasten?

Magnus Breitholtz:

Hej, det är svårt om du inte kan få någon att analysera golvet. Vet inte om det är någon tröst, men mattan har sannolikt gett ifrån sig mycket av de kemikalier som den kan ge ifrån sig redan. Det är dock en fråga som många ställer sig, riva ut något som kanske inte längre läcker, eller sätta in en ny matta? Det är svårt.

Per : Det brukar ju sägas att det hela tiden kommer ut nya kemiska substanser i miljön. Hur är det med tillsatser i plast? Måste de bevisas ofarliga före användning? Eller bevisas farliga för att tas bort? Vilka regler gäller? Kan det finnas mycket okänt i t.ex. kassar från affären eller i plastfolie för mat?

Magnus Breitholtz:

Ja, i värsta fall kan det vara så, men jag tror inte att plaskassar från de stora livsmedelskedjorna är det stora problemet. Rent teoretisk måste man visa att en enskild kemikalie är säker att använda för entt visst användningsområde, men i praktiken finns det lite för många undantag i lagstiftningen för att jag ska vara helt nöjd. Som jag svarat till andra, produkter tillverkade inom EU är generellt bra, medan produkter som importeras inte nödvändigtvis behöver varadet. Det finns dock seriösa aktörer även utanför EU.

Alexandra : Är återvunnen plast bättre ur kemikaliesynpunt?

Magnus Breitholtz:

Nej, inte om den återvunna plasten innehåller farliga kemikalier. Det kan faktiskt vara tvärtom. Därför är det viktigt att vi ställer om samhället, så att vi får rena plastkretslopp.

Astrid: Tycker du att man ska använda plast alls för värmning i mikro?

Magnus Breitholtz: Det finns material som är säkra men om du frågar mig personligen, så skippar jag det helt. Det funkar bra utan!

Pierre: Det finns ju olika sorters plast som man ex kan göra plastpåsar av! Hur ser det ut med fördelning mellan dålig och mindre dålig plast? Kan man generellt säga att plastpåsar bör bort? Om inte hur agera på det personliga planet!

Magnus Breitholtz:

Ut hälsosynpunkt är inte plastpåsar ett problem. Inte nödvändigtvis ur en energisynpunkt (olika studier kommer till olika slutsatser). Däremot är plast alltid ett proble om plasten hamnar i miljön.

Skogen: Hej! Har det gjorts några försök att tillverka plast av skogsråvara?

Magnus Breitholtz:

Hej

Jajemen, det pågår mycket forskning på området.

Nils: Följdfråga: Till vem kan man vända sig för att få plasten på golvet analyserat?

Magnus Breitholtz:

Hej

Det finns kommersiella lab som utför analyser. Risken är att det är billigare att byta ut golvet än att få reda på om det innehåller farliga kemikalier...

Lisa: Om man nu slänger ut mattor, leksaker osv, är det inte bättre att satsa på trä istället för ny plast. Hur ska man hitta bra plast att ersätta de gamla grejerna med?

Magnus Breitholtz:

PVC är generellt den plast som innehålle flest tillsatskemikalier. Det är dock stor skillnad mellan ett PVC-golv och ett annat, beroende på tillverkare och tillverkningsland. Leta efter aktörer med ett seriöst hållbarhets- och miljöarbete.

Ingeborg: Hej Man hittar mikroplast i fiskceller. Finns mikroplasten i mänskliga celler också och vad ger detta för effekter?

Magnus Breitholtz:

Dåligt uppdaterad på det, tror dock inte att det är ett jättestort problem för människor. Plast ska inte finnas i mat etc, oavsett vilka tänkbara effekter som kan finnas.

Rikard: Är bioplaster ett interessant alternativ?

Magnus Breitholtz:

Ja, ur en klimatsynpunkt. Däremot kan en bioplast innehålla lika mycket tillsatskemikalier som en ”vanlig” plast.

Johan : Hej! Hur farliga är nappar ich nappflaskor till barn? Finns alternativ?

Magnus Breitholtz: Har varit på tapeten länge och man har fått bort vissa kända farliga kemikalier (Bisfenol-A). Bör vara säkra.

Lars Olof: Är det någpn plastsort som är mest skadlig för miljön? alternativt användning

Magnus Breitholtz: Ja, det är stor skillnad på olika plastsorter. Kolla SNFs hemsida, de har en bra översikt om du vill veta mer.

jajja: Ni säger att det tar mellan 100-400 år för att plasten ska brytas ner. Men bryts den ner eller blir den bara mindre?

Magnus Breitholtz: Bra fråga! Ja till slut kommer den att brytas ner, men innan dess kommer det att bli mindre och mindre partiklar. Vissa plaster är nedbytbara, medan andra är mycket svårnedbrytbara.

Tommy: Vilken påverkan har så kallade mikroplaster på oss människor (barn och vuxna)

Magnus Breitholtz:

Väldigt liten, om någon. Främst pga av att vi inte exponeras för det i så stor utsträckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet