Hela listan på årets nyord

Uppdaterad
Publicerad

40 nya ord har tillkommit i svenska språket sedan i fjol. Årets nyordslista är resultatet av ett samarbete mellan Språkrådet och Språktidningen.

attefallshus – liten bygglovsfri byggnad som får användas som bostad.

blåbrun – ökad användning: färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier.

cisperson – ökad användning: person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln.

digital valuta – ökad användning: valuta som skapas och lagras elektroniskt.

en – ökad användning: alternativform till det generiska pronomenet man.

fotobomba – ökad användning: medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på annat sätt sabotera när någon fotograferar.

frisparkssprej – ökad användning: vit sprejfärg som används vid frisparkar i fotboll för att markera var bollen ska ligga och var försvarsmuren ska stå.

genusbudgetering – ökad användning: budgetprocess med ett integrerat genusperspektiv på alla nivåer, bland annat utvärdering av budgetens effekter ur ett genusperspektiv och konkreta åtgärder för att främja jämställdhet.

gurlesk – ökad användning: feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element.

gäri – ökad användning: tjej.

icke-binär –person som inte passar in i tvåkönsnormen.

kippavandring – ökad användning: manifestation där deltagarna bär kalott för att visa solidaritet med judar och protestera mot antisemitism.

klickfiske – ökad användning: användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick.

kringis – ökad användning: anställningsförmån där anställda får hjälp med det ”runt omkring”, som tar tid från jobbet och fritiden.

krislåda – ökad användning: låda som innehåller saker en person behöver för överlevnad vid en kris.

kärrtorpa – göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld.

köttnorm – ökad användning: normen att äta kött.

matnationalism – ökad användning: föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.

mellanförskap – ökad användning: upplevelse av att inte helt tillhöra någon samhällsgemenskap.

mobilzombie – ökad användning: person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.

nerväxt – ökad användning: politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå.

nettokrati – föreslaget valsystem där varje väljare får en positiv och en negativ röst och därmed inte bara kan rösta för ett parti, utan även mot ett parti.

normcore – alldaglighet som stilfilosofi.

parkera bussen – ökad användning: spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet.

plastbanta – ökad användning: minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier.

pultvätta – rensa ett dokument från personuppgifter.

rasifierad – ökad användning: person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den.

ryggprotest – ökad användning: manifestation där deltagarna visar sitt missnöje genom att vända ryggen mot till exempel en talande politiker.

rödgrönrosa – färgbeteckning för politiska samarbeten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och ibland Vänsterpartiet.

sekelsiffror – ökad användning: två siffror som anger födelsesekel före personnumret.

selfiepinne – stativ i form av en armförlängning som används för att ta självporträtt.

sms-anställning – ökad användning: timanställning eller kort vikariat som erbjuds genom sms från arbetsgivaren.

spoilervarning – ökad användning: varning som uppmärksammar mottagaren på att innehåll i exempelvis en bok, en film eller ett tv-program kommer att avslöjas, på ett sätt som riskerar att förstöra upplevelsen för den som inte läst eller sett det som avhandlas.

trafikmaktordning – ökad användning: hierarki som speglar samhällets prioritering av trafikslag.

tvodd – poddsändning med rörlig bild.

tvåkönsnorm – ökad användning: samhällelig konvention som delar in mänskligheten i könen man och kvinna.

usie – självporträtt med kändis eller annan person.

virtuell våldtäkt – ökad användning: sexuellt övergrepp där någon på distans tvingar en person att utföra sexuella handlingar framför en kamera.

yoloa – ökad användning: leva livet som om varje ögonblick vore det sista, fånga dagen.

åsiktskorridor – ökad användning: metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten.

Källa: Svenska språkrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.