Foto: TT

Helskägg snart helt ute

Uppdaterad
Publicerad

Skägget är klippt! Eller åtminstone snart helt ute. Som trend i alla fall. Det tror forskare som kan konstatera att skäggtrenden påverkas av samma mekanismer som styr evolutionen.

Vad har guppyfiskar och (modemedvetna) män med helskägg gemensamt?

Ganska mycket. Åtminstone om du frågar en evolutionsbiolog.

Båda styrs nämligen av vad forskarna kallar för negativt frekvensberoende.

– Jag kan inte så mycket om skägg, men i naturen går detta fenomen ut på att om ens egen typ är vanlig så är man inte så anmärkningsvärd, men om man är ovanlig så klarar man sig bättre, säger Göran Arnqvist, professor i zooekologi vid Uppsala universitet, till TT.

Exempelvis varierar guppy-hanarnas färger hela tiden enligt denna princip, eftersom honorna föredrar ovanliga färgkombinationer. Om en hane är blå, innebär det en fördel. Men inte om alla hanar är det. I så fall är det bättre att vara röd.

Slätt är hett

Exakt samma sak gäller för trenden med manliga skägg, visar det sig.

Forskare vid University of New South Wales i Australien, som också hade reagerat på skäggtrenden, lät 1 453 kvinnor och 213 män ranka bilder på män med fyra olika typer av ansiktsbehåring, från helskägg till slätrakade.

Och mycket riktigt. Både kvinnor och män uppfattade skäggväxten som mer attraktiv när denna var ovanlig i förhållande till de andra bilder som visades, och vice versa.

På samma sätt ansågs män som var helt slätrakade som mindre attraktiva när de andra bilderna också visade slätrakade män.

The toppen is nådd?

Forskarna, som presenterar sitt resultat i den brittiska vetenskapsakademins tidskrift Biology Letters, tror nu att vi nått ”peak beard”. Att toppen är nådd, helt enkelt.

– Idén är att folk börjar kopiera George Clooney och Joaquin Phoenix och börjar bära dessa skägg, men när fler och fler hoppar på tåget så minskar samtidigt värdet av att vara med på samma tåg, så det kan mycket väl vara så att vi nu nått ”peak beard”, säger Rob Brooks, en av artikelförfattarna, till BBC News.

Återstår bara att gratulera alla slätrakade män. Ni är hetast! Just nu i alla fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.