Foto: TT

Han ska leda granskningen av Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Före detta näringsminister ska leda granskningen av Karolinska Institutet. Han tillsätts efter KI, efter hård kritik från flera håll, beslutat att granskningen ska ledas av en helt extern part.

Sten Heckscher ska leda granskningen av Karolinska institutet efter skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, skriver TT.

Heckscher har tidigare varit ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen. Han har även varit rikspolischef, samt socialdemokratisk näringsminister i Ingvar Carlssons regering 1994.

Macchiarini-skandalen

Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse, beskriver Sten Heckscher som en oberoende person med hög integritet.

Journalist och professor ingår

I utredningen ingår också två personer som Heckscher själv har valt. Det är Ingrid Carlberg, författare och tidigare DN-journalist samt Carl Gahmberg, professor i biokemi vid Helsingfors universitet.

– Vi har valt en finländsk professor som har väldigt gott rykte. Och jag ville även ha Ingrid Carlberg som fått en rad utmärkelser. Hon förenar olika kompetenser och hon är orädd, säger Sten Heckscher till TT.

”Rektorn bör avgå”

Affären med kirurgen Paolo Macchiarini har växt så mycket att hela trovärdigheten för svensk forskning nu står på spel. Därför borde Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, ställa sin plats till förfogande, anser professor Bengt Gerdin.

Gerdin var den som på KI:s uppdrag utredde misstankarna om forskningsfusk kring kirurgen Paolo Macchiarini och som har djup kunskap om ärendet.

– Nu handlar det inte längre om att skydda enskilda medarbetare utan om Karolinska institutets rykte samt trovärdigheten för svensk forskning som helhet, säger han till TT.

”Krävs mer än bondeoffer”

TT: Borde Anders Hamsten avgå?

– Just nu utgör Anders Hamsten en belastning för KI:s rykte och i sådana lägen krävs mer än bara ett bondeoffer. Andra, som jag inte vill nämna vid namn, som också har varit drivande i det här, borde också ställa sina platser till förfogande.

TT: Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist säger att KI kände till de ryska operationerna. Vad säger du om det?

– Jag vet att KI kände till dem. Den kunskapen fanns dels internt på KI, i dokumentationen när Macchiarini återanställdes, dels i världsrymden, det vill säga på internet. Macchiarini var nämligen väldigt glad i att lägga ut små filmsnuttar på nätet, något som nu slår tillbaka mot honom själv.

Anmäldes tidigare

TT: I tidningen Sjukhusläkaren skriver de som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk att Karolinska institutet dessutom kände till allt som behövdes för att bevisa fusk redan för 1,5 år sedan. Vad säger du om det?

– Jag har inte läst eller sett någonting, vare sig i Bosse Lindquists dokumentär eller dessa läkares brev, som är felaktigt.

Fakta: De tre granskarna

Sten Heckscher: 73 år. Jurist. Tidigare statssekreterare i justitiedepartementet, generaldirektör i Patent- och registreringsverket och näringsminister (S). Rikspolischef 1996-2004, därefter kammarrättspresident i Stockholm och ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen. Varit ordförande i styrelsen för Stockholms universitet.

Ingrid Carlberg: 54 år. Journalist och författare. Var under 20 anställd som journalist på Dagens Nyheter. Skrivit flera böcker, bland annat ”Pillret” om antidepressiva läkemedel och den Augustprisbelönade ”Det står ett rum här och väntar på dig. . .”. Medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Carl Gahmberg: 73 år. Professor i biokemi vid Helsingfors universitet. En av Finlands mest citerade forskare. Utbildad läkare. Varit verksam i USA och är som pensionär fortsatt verksam forskare vid The gahmberg lab i Helsingfors. Utländsk ledamot av svenska Kungliga Vetenskapsakademien.

Källor: KI, NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet