Hennes app hjälper barn med språkproblem

Uppdaterad
Publicerad

I lekens form bör barn så unga som tre eller fyra år lära sig hur bokstäver ser ut och låter. Det tycker Karin Ohlis som efter 40 år som lärare bestämde sig för att bli app-utvecklare för att hjälpa barn med skrivoch lässvårigheter.

-Det är oerhört sorgligt. Jag känner till fall där folk alltid hade bandage i fickan för att linda om handen för att slippa skriva, eller att säga att man hade glömt glasögonen för att slippa läsa, säger Karin Ohlis, som minns den kreativitet många hade när de ville dölja sina läs- och skrivsvårigheter.

I 40 år jobbade hon som förskole- och speciallärare med elever som precis som hon själv hade svårt att läsa och skriva. I dag utvecklar hon som pensionär appar för att hjälpa barn och unga som har språksvårigheter.

-När tekniken kom märkte jag att jag kunde använda den för att underlätta för eleverna som hade svårigheter.

Aha-upplevelse för dem med språksvårigheter

Hon utvecklade Skolstil, en applikation där elever får lära sig att skriva och höra hur bokstäver och ord låter.

-Det blir en aha-upplevelse för dem som har haft svårt att läsa. Även lärare till mellanstadieelever och högstadieelever har använts sig av appen, berättar hon.

I dag lade SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, fram en rapport som föreslår att nationella prov ska införas för sexåringar, något som Karin Ohlis tycker är ”suveränt bra”. Hon tycker att barn i tre till fyra årsåldern ska leka språklekar för att utvecklas språkligt.

– Det är bra att börja fundera i de banorna redan i förskolan och börja med språklekar. Det ska inte vara något test, utan ske i lekens form. Det är oerhört viktigt att varje barn får en bra grund när de ska börja läsa och skriva. Egentligen borde förskolelärare ha den längsta utbildningen och högsta lönen, säger Karin Ohlis.

Som 69-åring tycker hon att det kanske är dags att pensionera sig, men säger att det är svårt ”att släppa taget”.

-I och med att appen är ganska enkel kan den göras på andra språk. Den finns redan på nordsamiska och ska utvecklas på finska, norska, danska, tyska, franska och spanska.

Arash Mokhtari

arash.mokhtari@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.