Foto: TT

Hettan är här – med extra stark sol

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagen och fredagen kan komma att bli årets varmaste dagar. Om du ska vara utomhus – ladda med solkräm och hatt. För samtidigt som det är väldigt varmt är ozonlagret extra tunt över oss.

I stort sett hela landet kommer under torsdag och fredag att få temperaturer på mellan 25 och 30 grader. Årets första rejäla värme Den här gången kommer det varma vädret inte från öst som vanligt, utan sydväst.

– Nej, det är snarare en spansk matadorhetta än ryssvärme, säger Åsa Rasmusson, meteorolog på SVT.

Och även solens styrka påminner om Spanien, eftersom ozonlagret just nu är extra tunt. Ozonlagrets tjocklek mäts med ett så kallat UV-index. En normal sommar vid Medelhavet har mellan sju och tio i UV-index. Just nu har vi i Sverige mellan sju och åtta.

Risk att bränna sig

Det innebär att man kan bränna sig i solen lättare än man är van vid, säger Nils Holmqvist, även han meteorolog på SVT.

– Det är bara att smörja in sig rejält!

Även de höga temperaturena kan vara farliga. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i de sydöstra delarna av landet.

Klass 1-varningen, den lägsta graden av vädervarning,  gäller Kalmar län utom Öland, Östergötlands län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten. Där räknar SMHI med att temperaturerna kan komma upp i 30 grader i minst tre dagar i följd. Risken ökar också risken för bränder i skog och mark.

Även södra Norrland kan komma upp i 30 grader under dagen och fredagen.

Varnar för halka

Trafikverket varnar för halka på vägrarna i samband med värmeböljan. När asfalten blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt. Nybelagda vägar är särskilt utsatta eftersom bindmedel kan tränga upp till ytan. Fenomenet kallas ”blödande asfalt” och kan göra att vägbanan blir hal.

Vägbanor och vägmarkeringar kan även bli mycket hala vid regn som kommer efter en längre period med uppehållsväder. Och regn är på väg.

Svalt väder i antågande

För den som inte gillar medelhavsväder kommer svalkan ändå snart. Redan på lördagen ser det ut att bli svalare i norr om Mälardalen. Längre söderut fortsätter värmen.

– Men det blir fuktigt och kvalmigt, säger meteorolog Nils Holmqvist.

På måndagen är det lägre temperaturer i hela landet igen, med regn på vissa håll. Och några tecken på att högsommarvärmen kommer tillbaka snart igen finns inte enligt Nils Holmqvist.

– Vi vet inte när värmen kommer tillbaka, så det kanske är bra att passa på om man gillar det här vädret.

Så stark är solen där du bor:

SMHI:s UV-index

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.