Foto: TT

Hipstern får maka på sig för yuccien

Uppdaterad
Publicerad

Hipstern är inte alls död. Men de kommer att få samsas om utrymmet i trendängsliga områden med yuccies – unga utan tatueringar och större sug efter pengar.

Vissa jublade och andra rev sig nervöst i helskägget när skribenten Adam Infantes dödförklarade hipstern på sajten Mashable i början av sommaren.

Infantes lanserade istället begreppet yuccie, en sorts hipster 2.0. Unga, välutbildade, kreativa människor som är övertygade om att de ska följa sina drömmar och dessutom tjäna bra med pengar på det.

– Hipsters är mer en fritidsverksamhet, yuccies är mer en yrkesroll, säger trendspanaren Stefan Nilsson.

Resesöksajten Skyscanner listade nyligen de 20 hetaste städerna för yuccies. Med på listan bland New York, Rotterdam och Sao Paulo fanns Stockholm. Mer bestämt hjärtat av hipstersverige: Hornstull på Södermalm.

Nilsson tror att det är för tidigt att dricka mikrobryggd gravöl för hipstern. Det finns gott om trender från New York att inspireras av, glasblåsning till exempel. Och hipsterstadsdelen Hornstull kommer att fortsätta vara en favoritplats för de två subkulturerna.

– Gud ja, jag ser jätteliten skillnad mellan de två. Hipstern är extremt trendintresserad och det är yuccien också. Man är intresserade av media båda två, man klär sig ganska likadant. Man är kulturellt intresserade båda två.

Fakta: Yuccies och hipsters

Den typiska hipstern är en ung, trendmedveten person i storstädernas medelklass. I Sverige förknippas den ofta med stadsdelen Södermalm i Stockholm. Typiska, stereotypa attribut är skägg, hornbågade glasögon och vintagekläder.

Yuccies, Young Urban Creatives, är också trendkänsliga, jobbar med kreativa yrken och vill bli rika utan att kompromissa med sin kreativa integritet. Saknar hipsterns tatueringar och gillar inte gentrifiering i teorin men tar gärna del av effekterna som till exempel hippa barer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.