Foto: SVT

Hit ska du åka för att få en vit jul

Uppdaterad
Publicerad

Den här gången hade inte meteorologerna fel. Det blir en grön jul för de flesta av oss.

– Vädret bjuder inte på någon julstämning över huvud taget, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Julafton börjar med soligt väder. Efterhand tätnar molnigheten västerifrån och det blir sydliga vindar med mild luft över hela landet.

– Om man ska ta en promenad ska man göra det direkt efter frukost, sen kanske man kan kura inomhus. Det blir höstlikt i söder, ett väder som egentligen är normalt från mitten av november, inte i slutet av december, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Delar av Norrland får snö

Under kvällen och natten börjar det att komma in regn och snö västerifrån. I Dalafjällen och Norrland kommer det att finnas lite snö, även om den, även där, blir snål.

För att åka pulka och bygga snögubbar får man åka till norra Norrlandskusten. Men så ser det inte ut i hela området.

– Det blir ganska grönt omkring sydöstra Norrland, längs norrlandskusten upp till Skellefteå, säger Nils Holmqvist.

Blåsigt på juldagen

Nederbörd och lite snö kommer västerifrån mot norra Norrland på juldagen, men resten av landet får en fortsatt höstkänsla. Där blir det blåsigt samt skurar i Götaland.

Under annandag jul blåser kall luft från Grönland och det blir mest klart väder i Norrland. Kylan i håller inte i sig i södra Sverige. Ett nytt lågtryck påbörjas, och fler följer efter det. Troligen blir det ganska milt väder framöver.

Det tror i alla fall inte SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Det blir alltså en långt ifrån vit period som väntar.

– Vädret bjuder inte på någon julstämning över huvud taget.

Julväder vi minns

Julen 2014 var vit norr om Mälardalen och även på vissa håll i norra Götaland efter att kall luft brett ut sig över landet. I norra Dalarna och inre Norrland noterades på vissa platser temperaturer under -30 grader.

Julen 2013 var mild och på de flesta håll regnig. I Borås föll 30 millimeter under julafton vilket gjorde det till den regnigaste julafton i staden sedan mätningarna började 1884.

Julen 2012 var snöig. Härnösand hade med sitt snödjup på 65 centimeter den snöigaste julen på minst 100 år.

Julen 2010 slog dock ut 2012. Minst en decimeter snö fanns vid samtliga rapporterande SMHI-stationer det året.

Källa: SMHI/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.