Högerextremist träder in – polisen kontaktad

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka tar en högerextremist med nazistisk bakgrund plats i Lidköpings fullmäktige. Kommunen rustar för problem inför Curt Linussons inträde i politiken.

69-årige Curt Linusson deklarerade tidigt att han ska att ”röra om i grytan” om han kommer in i fullmäktige på Sverigedemokraternas mandat.

Nu saknas enbart ett formellt beslut på länsstyrelsens rättsenhet innan SD-stolen är Linussons, och hans förestående uppenbarelse i kommunhuset har redan skapat ovälkomna bekymmer.

-Vi har inga indikationer på att det ska bli bråk eller ordningsstörningar, men vi måste förbereda oss inför vad som eventuellt kan hända, säger Stefan Gustafsson, säkerhetsstrateg i Lidköpings kommun.

Politisk vilde

Linusson kallar sig i dag för nationalist men har, enligt tidningen Expo, länge varit aktiv i nazistmiljön.

I Lidköpings fullmäktige tar han en Sverigedemokrats plats, men han kommer som politisk vilde att driva Svenskarnas partis frågor.

Detta blev möjligt sedan Sverigedemokraten Christian Wallin flyttade från kommunen och hans stol blev tom.

Fullmäktige begärde då, vilket situationen krävde, att länsstyrelsen skulle utse en ersättare.

Röstgenomgången visade att Curt Linussons namn skrivits flest gånger på SD-valsedlar och eftersom det inte fanns någon Sverigedemokratisk ersättare går platsen till Linusson.

Förloppet har kommit som en kalldusch i Lidköping.

-Vi har varit förskonade från tumult i Lidköping tidigare och det hoppas jag vi blir i fortsättningen också, säger kommunsekreterare Pia Kanold.

Mått och steg

Hon postade kallelsen till fullmäktiges möte den 10:e december i torsdags, och då var Curt Linusson formellt ännu inte utsedd.

-Men så fort länsstyrelsen fattat beslutet får ju han ett bevis hem i sin brevlåda och med ett sådan i handen kan han dyka upp på fullmäktigemötet samma dag, säger Pia Kanold.

Stefan Gustafsson, säkerhetsstrategen, var snabb med att vida mått och steg och såväl polis som väktare har kontaktats inför eventuella störningar.

-Kan vi inte hålla ordning på mötet så får vi avbryta och återuppta det vid ett senare tillfälle, säger han.

Samtidigt håller presidiet på att förbereda sig på vad som krävs för att stoppa en talare, således var gränsen går mellan vad som är yttrandefrihet och vad som skulle kunna vara hets mot folkgrupp.

Just det senare har Curt Linusson tidigare dömts till fängelse för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.