– Det ska bli dyrare att skita ner och billigare att anställa, säger Emil Källström, partiets ekonomisk-politiske talesperson. Foto: TT

Högre skatt på kemikalier i C-budget

Uppdaterad
Publicerad

Centern vill ha en kemikalieskatt på 2,5 miljarder, skatt på att bränna sopor och en avgift på plastpåsar. Det ska betala en del av 29 miljarder i sänkta skatter på jobb och företag.

– Det ska bli dyrare att skita ner och billigare att anställa, säger Emil Källström, partiets ekonomisk-politiske talesperson på en pressträff om Centerns skuggbudget.

Partiet avvisar regeringens föreslagna skattehöjningar på bensin och diesel på uppemot fyra miljarder, men vill öka fordonsskatten med några hundra miljoner.

– Vi är trygga i att stå fast vid tidigare besked om att inte höja (på bensin och diesel). Vi ser andra skatter som är mer angelägna att höja, på totalt fem miljarder, säger Källström.

Kostar mest

Den mest kostsamma delen i skuggbudgeten är att partiet vill behålla en nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga, något som beräknas till 13,8 miljarder nästa år.

– Det här är Sveriges jobbskaparbudget, hävdar Källström,

Enligt C är förslaget finansierat krona för krona, bland annat genom en grön skatteväxling där skatten på miljöförstöring höjs. Partiet hittar också pengar till sina förslag genom att säga nej till en hel del av regeringens budget, som byggsubventioner på 6 miljarder kronor och sänkt skatt för pensionärer.

Nej till höjd a-kassa

C säger också nej till höjningen av a-kassan, extratjänster, traineejobb och utbildningskontrakt och till en del av regeringens förslag för att nyanlända snabbare ska etablera sig i det svenska samhället. C hävdar att man har andra, bättre lösningar för det.

I skuggbudgeten föreslås också att nedsättningen av dieselskatten för jord- och skogsbruket på 100 miljoner kronor som regeringen vill ha, trefaldigas till 300 miljoner för att underlätta för pressade mjölkbönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.