Foto: SVT

Högskolekurser ska locka unga att välja studier

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler ungdomar att välja högskolan har Södertörns högskola sommarkurser för högstadie- och gymnasieungdomar. Intresset är stort och ungdomarna blir mer studiemotiverade när de sedan fortsätter på högstadiet och gymnasiet.

De skulle kunna softa, chilla, slappa men i stället för sommarlov ägnar de ett par veckor åt att vara på Södertörns högskola, för att ta del av högskolevärlden och få veta mer om vad som krävs för att plugga vidare.

– Det är roligt att lära sig saker, säger Valentino Walid, som går på högstadiet i Södertälje och som vill bli guldsmed.

Men är det inte mer lockande att vara ledig?

– Nej. Det finns inget att göra när man är ledig typ.

Nathalie Hiltunen håller med.

– Jag brukar inte ha så mycket att göra på sommarlovet. Jag är mest hemma, säger hon.

Hinner ändå vara lediga

Kurt Wallbom, som är verksamhetsansvarig för sommarkursen, känner igen fenomenet med att sommarlovet blir tråkigt och långt för vissa. Han påpekar att de här ungdomarna, oftast i alla fall, inte har något sommarställe att åka till.

Dessutom pågår kursen ett par veckor så ledigt hinner ungdomarna få i alla fall. Tanken med kurserna är att de här runt 100 ungdomarna som kommer från högstadie- och gymnasieskolor i Södertälje, Huddinge och Järfälla ska inse att universitetsvärlden också är för dem.

– Det är inte många i min familj som har högskoleutbildning, säger Nathalie Hiltunen, som själv kan tänka sig vidare studier. Och helst vill hon starta ett eget företag.

Blir mer motiverade

Idén till projektet kommer ursprungligen från Skottland, där det har fallit väl ut. På Södertörn får ungdomarna bland annat pröva på dataspelsdesign och entreprenörskap. Men man gör också studiebesök, och diskuterar olika utbildningar.

Och dagarna på Södertörn gör intryck på eleverna. När vi frågar har de redan funderingar på yrken som arkitekt, socionom och programmerare.

– Barnen är mycket mer studiemotiverade när de kommer tillbaka till sina skolor, säger Kurt Wallbom. Vi pratar ju mycket om deras framtid och karriär och visar att det är väldigt roligt att lära sig saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.