Foto: TT

Högsommarvärme i söder – med besked

Uppdaterad
Publicerad

Den som uppskattar värme har en riktig högtidsstund att se fram emot i dag, åtminstone om en bor i Götaland. Där kan det nämligen bli upp mot 28 grader varmt under dagen. Men det gäller att passa på, senare i veckan väntar svalare väder.

Det är varm luft som pressas upp söderifrån som ger riktiga högsommartemperaturer i södra Sverige. I Götaland och östra Svealand blir tisdagen rejält solig och temperaturen kan nå dryga 25 grader på flera håll.

Värmebölja i sydost

– I Blekinge och västra Kronoberg kan det bli upp emot 28 grader varmt och strålande sol, säger SVT:s Deana Bajic.

Men det gäller att vara försiktig. Den som planerar att vara ute och njuta av solen bör tänka på att skydda sig.

– Enligt SMHI:s prognos är uv-strålningen hög, särskilt i Kalmar och på Öland och Gotland.

Åska på västkusten

Undantaget från den sydliga värmeböljan är västkusten som får regnskurar och betydligt lägre temperaturer. Där finns även risk för åska. Även södra Norrlandskusten får vackert väder medan det i västra Svealand och norröver blir molnigt därmed mer blygsamma temperaturer.

Regnområden

28 grader är rena medelhavsvärmen, men säg den lycka som varar. Redan i morgon sprider sig regnområdet söderut och det blir svalare med temperaturer en bra bit under 20-strecket.

– Ett regnområde lägger sig över östra Svealand och stora delar av Norrland. Det är dock svårt att säga exakt var nederbörden hamnar, säger Deana Bajic.

Norrländsk revansch

Mot slutet av veckan stabiliserar sig vädret igen, och då får den norra landsänden viss revansch. Då blir det åter högtryckbetonat över större delen av landet, men i söder kan det dyka upp en hel del regnskurar. Temperaturer upp emot 20 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.