Passa på att njuta av sol och högsommarvärme under lördagen Foto: TT

Högsommarvärme präglar midsommardagen

Publicerad

Passa på att njuta av sol och högsommarvärme under lördagen, veckan som kommer blir betydligt svalare och kantad av regn och åska. – Ett lågtryck är på väg upp över landet, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Midsommardagens värme har säkert varit en anledning till badpremiär för många. Lördagen bjuder på efterlängtad värme på flera håll med temperaturer på mellan 25-30 grader i delar av götaland, svealand och norrland. Men bor du i skåne kan du ha fått en försmak av det regn- och åskovädret som kommer ta sig upp över Sverige under nästa vecka.

– Det är riktigt varmt just nu med varm fuktig luft, lokalt kan det bli över 30 grader på sina håll. Kvällen kommer att bli varm i söder. Men i framförallt skåne är det ostadigt väder med mycket blixtar, säger Nitzan Cohen.

– Men i morgon blir det svalare när det kommer upp en kallfront från sydväst och det kommer det att bli en hel del åska i delar av landet, framförallt i östra götaland. Men det är svårt att precisera exakt var, fortsätter han.

Svalare nästa vecka

Under veckan som kommer kan vi inte räkna med några varmare temperaturer. Molnighet, lokala regnskurar och en temperatur upp till 20 grader i hela landet är att vänta.

Men lagom till nästa helg ser det ut som att det kan finnas hopp om sol och värme. Om än inte temperaturerna kommer upp på samma nivå som dagens, så i alla fall över 20-sträcket.

– Det kan absolut bli tal om badväder med temperatruer på upp till 25 grader, men än är det för tidigt att säga något, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.