Höjd a-kassa kan leda till färre medlemmar

Publicerad

Från den 7 september höjs taket i a-kassan kraftigt. Men trots att facken i åratal har skrikit i högan sky och krävt höjd a-kassa kan paradoxalt nog höjningen medföra tappade medlemmar.

Inkomstförsäkringen är ett bra sätt att rekrytera medlemmar, eftersom den andra (statliga) försäkringen är så låg, säger Sacos presschef Anders Jonsson.

För de sju LO-förbund som erbjuder sina medlemmar en inkomstförsäkring – resten tycker det är för dyrt eller principiellt fel – är den frågan politiskt känsligare eftersom de anser att staten i betydligt större utsträckning ska stå för kostnaderna för arbetslöshet.

– Vi har ett omfattande försäkringspaket, det i sig är medlemsrekryterande, säger Kommunals förbundskassör Anders Bergström.

Men att enbart det höjda a-kassetaket riskerar medföra färre fackliga medlemmar vill han inte gå in närmare på.

Minskat behov

Sacos och även TCO:s medlemmar lär fortsätta vara med i sina fackförbund för att få tillgång till de kompletterande inkomstförsäkringarna eftersom deras löner fortsatt kommer att ligga över taket. Men för LO-förbunden och dess medlemmar minskar nu behovet av en inkomstförsäkring och därmed medlemsnyttan betydligt.

I dag är det cirka 480.000 medlemmar i de sju LO-förbunden som omfattas av en inkomstförsäkring, det vill säga tjänar över nuvarande taket, 18 700 kronor i månaden. Efter höjningen kommer det bara vara cirka 200 000 som omfattas, enligt Folksam som hanterar fackens inkomstförsäkringar.

– Cirka 10.000 per år har fått ersättning ur försäkringen, säger Anders Olson, affärschef på Folksam.

Försäkringen stannar

Taket i a-kassan höjs nu från 680 kronor per dag till 910 kronor per dag de första hundra arbetslösa dagarna. Det motsvarar en lön på drygt 25.000 kronor i månaden.

Än så länge är det inget förbund som tänkt avskaffa försäkringen som en följd av det. Bland TCO- och Sacoförbunden kommer knappast något att röra försäkringen, möjligtvis skruva på villkoren, göra dem bättre när försäkringarnas ekonomi stärks av att staten höjer taket.

På liknande sätt resonerar några av LO-förbunden som TT har talat med.

– Vi tänker behålla inkomstförsäkringen som den är, säger Anders Bergström på Kommunal.

Huruvida villkoren kommer att ändras är oklart.

– Det har vi inte tagit ställning till än.

Fakta: Taket höjs

Från 7 september höjs taket i a-kassan, efter beslut i riksdagen. Den högsta dagpenningen blir 910 kronor. Alla som tjänar upp till 25 025 kronor i månaden får därmed ut 80 procent av sin tidigare inkomst i 100 dagar om de blir arbetslösa. Hittills har taket varit 680 kronor motsvarande 80 procent av en månadslön på 18 700 kr/mån.

Efter de första 100 dagarna sänks taket till 760 kronor per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.