Foto: TT

Säkerheten inför Nobelfesten på ”väldigt hög nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Inför Nobelfesten är det förhöjd säkerhet i Stockholm. Både Säpo och Stockholmspolisen har hög beredskap. – Vi har väldigt hög nivå varje år, säger Fredrik Milder, Säpo.

Säkerhetsarbetet kring Nobelfesten 2015 kommer att påverka stockholmarna under dagen och befinner man sig i innerstan kommer trafiken att påverkas.

– Gästerna bor ju på Grand Hotel och det kommer att ske eskorter till Konserthuset vid 14-tiden. Sedan vid 17.30 flyttar gästerna sig till Stadshuset. Så det kommer självklart att bli trafikstörningar men stockholmare är suveräna på att hantera den typen av störningar, säger Lars Byström, Stockholmspolisen.

Nobelpriset 2015

Säpo: ”Alltid väldigt hög nivå”

Årets Nobelfest sker bara veckor efter att terrorhotnivån i Sverige höjdes från tre till fyra och precis som tidigare år är säkerhetsarbetet rigoröst och polisen arbetar nära med Säpo.  

– Vi är ju medvetna om den förhöjda hotbilden och vi har vidtagit åtgärder för att det ska bli en trevlig och bra och trygg tillställning, säger Fredrik Milder, Säpo.

Från Säpos håll ligger man på samma nivå på säkerhetsarbetet som tidigare år, det vill säga en ”väldigt hög nivå”.

– Vi har väldigt hög nivå när det gäller våra skyddspersoner. Alltså centrala statsledningen, kungafamiljen och statsföreträdare från andra länder.

Vilken typ av hotbild är det?

– Vi tittar på alla typer av personer, våldsfrämjande islamistiska extremister, inhemska extremister och det vi kallar ensamarbetande. Vi tittar på personer som har en onormal fixering på speciefika personer, säger Fredrik Milder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet