Höjt underhållsstöd i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Underhållsstödet till ensamma föräldrar höjs med 300 kronor från september. Det står klart sedan regeringen förhandlat med Vänsterpartiet.

– Det kan ju handla om att man inte har råd att köpa nya gymnastikskor till barnen när de är för små eller att man inte har råd med något så grundläggande som en matsäck, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till TV4 Nyheterna.

Med höjningen, som är med i vårbudgeten, kommer underhållsstödet att hamna på 1.573 kronor per månad och barn, vilket kommer att kosta statskassan cirka 600 miljoner kronor per år. Stödet har dock bara höjts med 100 kronor de senaste tjugo åren.

Redan i höstas nådde Vänsterpartiet en överenskommelse med regeringen om att höja bidraget. Men det fölll när Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ner budgetpropositionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2015

Mer i ämnet