Lottie Knutson. Foto: TT

Hon återvänder tio år efter tsunamikatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Hon säger att hon oförtjänt fick en helgongloria för sina insatser under tsunamin 2004. Nu tio år senare väljer Fritidsresors före detta informationschef Lottie Knutson att åka till Khao Lak för att hedra minnet av de omkomna.

– Jag var inte här under själva katastrofen, men det känns ändå viktigt att vara här vid tioårsminnet för mig personligen för att hedra alla dem som omkom och skadades, sa Lottie Knutson i en intervju i kvällens Aktuellt.

Tidigt efter att tsunamin ägt rum gjorde hon sig snabbt tillgänglig för intervjuer och Fritidsresor blev en symbol för de goda, samtidigt som regeringens agerande väckte kritik. I dag säger Lottie Knutson att bilden av henne som hjälte inte stämde.

Tio år efter flodvågskatastrofen

– Det var ett nationellt trauma det här och då blir det väldigt lätt extremer. Vi söker någon som vi kan tro på och lita på, men det blir också väldigt lätt en skuldfördelning. Vi söker någon att hänga all vår rädsla, skräck och frustration på. Jag fick den gången den här helt oförtjänta helgonglorian. Det var extremt många människor som jobbade, bara från mitt företag var det nästan 1.500 människor. Det kändes konstigt att jag blev så mycket en symbol.

”Hela tiden ont i magen”

Hon minns tiden efter tsunamin som extremt pressat och kaotiskt och hon säger att det tog mycket längre tid än väntat att landa efter händelsen. Efter flera månader kunde blicka framåt igen.

– Man fick jobba väldigt mycket på autopilot hela tiden, jag minns det som en extrem press, hela tiden ont i magen, väldigt svettigt och faktiskt hela tiden med en klump i halsen.

Lära sig av tsunamin

Hon säger att hon lärt sig mycket av kriserna hon varit med om och ser erfarenheterna och lärdomarna som den enda meningen med katastrofer.

– Det är att vi lär oss någonting och använder det framåt. Jag vet att enormt många svenska myndigheter på grund av tsunamin faktiskt byggde upp en krisledning, byggde upp en beredskap och började träna systematiskt.

Hedrar de omkomna

På annandagen kommer Lottie Knutson att närvara vid en officiell svensk ceremoni som svenska regeringen håller i. Hon kommer också hedra minnet av de omkomna vid ett hotell där många omkomna som rest med Fritidsresor bodde   

– Jag och några kollegor har sagt att vi vill vara på plats för att hedra minnet av kollegor, andra svenskar men också av de thailändare som omkom. Man måste komma ihåg att det var ännu fler thailändare som omkom. Jag hoppas bara att få ha en tyst minut och skicka med en tanke till alla drabbade. Alla har inte haft det lika lätt efteråt att gå vidare, jag hoppas bara kunna skicka en tanke till dem.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet