”Hon blev behandlad som en yxmördare”

Uppdaterad
Publicerad

”En lättnad”, så beskriver Hugo Lagercrantz, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus den friande domen mot den dråpåtalade barnläkaren. Han är dock starkt kritisk till hur målet behandlats.

Främst är Hugo Lagercrantz kritisk mot den ”brutala” häktningen av läkaren som skedde på arbetsplatsen.

-Självklart kan läkare åtalas, men det får finnas rim och reson och stå i proportion till misstankarna mot henne, hon blev behandlad som en yxmördare, säger Hugo Lagercrantz.

Han ifrågasätter också att rättsmedicinalverket inte tagit mer än ett blodprov efter att det första provet innehållt vad som beskrivits som extremt höga doser av tiopental.

Hårdare krav vid dopning

Den höga dosen har ifrågasatts av samtliga experter som hörts av tingsrätten. Och tingsrättens lagman sade vid dagens presskonferens att samtliga har sagt att om de fått ett sånt här provsvar skulle de begärt ett omprov.

-För att någon ska fällas för dopning i idrott så måste man ha minst två blodprov. Här finns bara ett, säger Hugo Lagercrantz.

Lagercrantz efterlyser också bättre medicinsk kompetens hos jurister som handlägger medicinskt komplicerade ärenden.

-Man måste anlita hjärnforskare som experter och det har man inte gjort här.

Anna Svensson

anna.h.svensson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.