”Hon får muslimer att dras till jihadism”

Uppdaterad
Publicerad

Nalin Pekgul, muslim och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, är mycket kritisk till Ayaan Hirsi Alis förslag till reformer av islam.

I en diskussion i Agenda med islamologen Christer Hedin säger Nalin Pekgul bland annat att det är fel att generalisera utifrån egna personliga erfarenheter. Hon tror att varken hennes eller Ayaan Hirsi Alis upplevelser är representativa för världens 1,5 miljarder muslimer.

– Hon skyller allt förtryck av kvinnan på islam. Jag växte upp i en imam-familj. De flesta i min släkt är djupt troende. Mina bröder skulle faktiskt kunna skriva en bok, en sorglig bok, om hur det var att växa upp i en imam-familj som pojke där flickorna bestämde allt.

Agenda

Nalin Pekgul tycker det låter ”lite löjligt” när Ayaan Hirsi Ali vill reformera islam.

– Ursäkta mig men den diskussionen har funnits inom islam genom hela historien, en strid mellan de konservativa muslimerna och de progressiva krafterna.

På jihadisternas sida

Enligt Nalin Pekgul ställer sig Ayaan Hirsi Ali i den här striden på den konservativa sidan, det vill säga islamisterna. Det gäller till exempel frågan om islam är förenlig med demokrati.

– Hon säger att islam och demokrati inte går att förena. Det säger islamisterna också. Hon säger att islam är emot upplysningens idéer. Det säger islamisterna också. Hon säger att islam är kvinnoförtryckande. Det säger islamisterna också.

– Jag vill till och med hävda att hon genom sina hätska uttalanden mot islam fått många unga muslimer att dras till jihadism, säger Nalin Pekgul. 

Men själva religionen?

Ayaan Hirsi Ali hävdar att islam inte är en fredlig religion. Det håller islamologen Christer Hedin inte med om.

– De allra flesta av världens 1,5 miljarder muslimer är naturligtvis fredliga människor, säger han.

– Men hur är det då med islam, själva religionen?

– Vad är det för någonting? Är inte religionen det som någon utför? Om man går till texterna, Koranen till exempel, så finns det lika mycket i Koranen som talar om fred som talar om våld, säger Christer Hedin.

– Hur kommer det sig då att vi nästan dagligen hör om terrordåd i islams namn?

– Till det finns det många historiska förklaringar. Värdet av religionen avgörs inte just 2015, svarar Christer Hedin.

Se hela diskussionen om islam, våld, demokrati och förändring genom att klicka här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet