Foto: SVT

Hon kan tvingas flytta på grund av hyreshöjning – igen

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan skulle Ylva Lunds lägenhet renoveras. Eftersom hyran skulle höjas kraftigt tvingades hon flytta. Nu är det dags att rusta upp hennes ”nya” lägenhet och hon kommer förmodligen tvingas flytta igen.

Fram till för ungefär tre år sedan bodde Ylva Lund i Gränby utanför Uppsala. När fastigheten skulle renoveras så skulle hyran höjas kraftigt. Hyran för Ylva Lunds tvårummare skulle öka omkring 2.000 kronor i månaden, vilket skulle bli för dyrt för henne.

Så hon beslutade sig för att flytta och hittade i stället en lägenhet i Eriksberg, där hon bor högst upp med milsvid utsikt och trivs bra.

– Man blir uppgiven och stressad, när man inser att man inte har råd att bo kvar. Jag fick panik och tog första bästa lägenhet, berättar hon för SVT Nyheter.

”Man har ingen fast punkt”

Problemet är att hon troligtvis inte kan bo kvar. Nu planeras för en renovering även av huset där hon bor i Eriksberg och eftersom de ekonomiska marginalerna är små kommer Ylva Lund troligtvis tvingas flytta igen.

Än är det inte klart hur stora hyreshöjningarna ska bli, men Ylva Lund fruktar att det kommer att bli för dyrt för henne.

– Om jag förstår Hyresgästföreningen rätt så kommer hyran troligtvis gå upp ganska mycket, och då finns det inte en suck, säger hon.

Hur känns det att du kanske tvingas flytta igen?

– Man blir uppgiven ledsen och arg. Jag mår väldigt dåligt av det här. Man har ingen fast punkt. Jag skulle vilja ha en tvårummare här och nu där jag kan känna ”här kan jag stanna”. Jag vill ha ett hem som jag kan stanna i och känna mig trygg i och inte bara flytta, flytta. Det ska inte behöva vara så.

Renovering nödvändigt

Ylva Lund har full förståelse för att det hus hon bor i behöver renoveras och att bland annat el, ventilation, badrum och fönster behöver bytas ut – men hyran får inte stiga allt för mycket.

– En tusenlapps höjning kan jag gå med på.

Skulle du ha råd med det då?

– Nej, egentligen inte. Med den ekonomi jag har klarar jag nog femhundra, inte mer.

Ylva Lund tycker att hyresgästerna borde få ha lite mer att säga till om vid renoveringar. Dessutom håller hon med Hyresgästföreningen om att vissa bostadsbolag överrenoverar för att på så sätt få upp hyran. Hon vet ännu inte vart hon ska ta vägen nästa år, men en sak är säker.

– Jag tänker inte sätta mig i ännu en lägenhet som inte är renoverad. För då får jag ju flytta igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.