Tina Karlsson hyr ett rum på runt 12 kvadratmeter för 3.900 kronor. Foto: SVT

Måste bo inneboende – trots tio års kötid

Uppdaterad
Publicerad

Tina Karlsson, 28, har fast jobb och har stått många år i bostadskö ändå tvingas hon hyra ett rum. – Jag är så himla rädd att jag ska hinna fylla 30 utan att ha fått tag på en egen lägenhet.

Tina Karlsson bor i Uppsala och hyr ett rum på runt 12 kvadratmeter för 3.900 kronor. Hon är en av alla de som inte har råd med en bostadsrätt, samtidigt blir hon inte erbjuden någon bostad från den kommunala bostadskön.

– Det känns som en självförtroendegrej. Mina föräldrar hade ju skaffat familj i min ålder. Hur ska jag göra om jag vill skaffa barn?

Tina är tydlig med att hon trivs med de som hon hyr rummet av. Det är inte det som är bekymret.

– Jag känner att jag är beroende av andra för min boendesituation. Vad gör jag om de jag hyr av gör slut?

Tina Karlsson beskriver sin bostadssituation som osjälvständig och det stressar henne. Rent praktiskt är det framför allt trångt. I hennes rum finns en hel del matvaror som inte får plats i köket.

– Mitt rum är kombinerat skafferi, vardagsrum, arbetsplats och hall.

”Det är orättvist”

Enligt de svar som har kommit in till SVT:s hyrestest så är kvadratmeterpriserna som dyrast för inneboende om man jämför med de som hyr i förstahand eller andrahand. Samtidigt är de som hyr inneboende mer missnöjda med sin boendesituation.

– Det känns orättvist, man har inget annat val så man tar vad som finns.

Tina Karlsson har gjort allt som krävs. Hon har stått i två olika bostadsköer: Rikshem i över tio års tid och i den kommunala bostadskön i Uppsala i ungefär sex år. De erbjudanden hon får är antingen tillfälliga kontrakt eller nybyggen med hyror över 7.000 kronor i månaden. Som taxitelefonist har hon inte råd med det.

– Jag vill inte lägga halva min inkomst på mitt boende varje månad. Då blir det också väldigt svårt för mig att spara till ett framtida bostadsköp.

”Man ska inte behöva vara beroende av andra”

Tina fortsätter att hoppas, men det har blivit tröstlöst att dag ut och dag in gå in på nätet och titta på de bostäder som erbjuds. När vi besöker henne har Uppsalahem ute några lägenheter som Tina är för gammal för att söka och en annan där den som står först i kön har mer än 15.000 ködagar. Det är över 40 års kötid.

– Alla ska väl ändå kunna ha ett eget boende. Man ska inte behöva vara beroende av en annan person för att få ett tak över huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.