Hanna Möllås talar om om sexualitet, kropp och känslor. Foto: TT

Hon vill få frikyrkan att prata sex

Publicerad

Skam och skuld – eller tvång och tabu. Frikyrkan har ofta tampats med förhållandet till sexualitet, lust och njutning. Men nu vill sexolog Hanna Möllås, som själv har frikyrklig bakgrund, öppna upp för samtal.

– Man kan inte i kyrkan säga att å ena sidan är sex Guds skapelse men samtidigt hela tiden ge känslan av att det är något fel eller skamfyllt.

Den kristna sexologen Hanna Möllås från Huskvarna vill få alla kristna att njuta utan skuld. Det handlar om att acceptera och våga tala om skapelsen, menar hon.

Sex blir tabu

Tillsammans med Leif Carlsson, pastor och teologie doktor i religionshistoria, har hon skrivit ”Med hela ditt liv”, en bok om kristendomens och bibelns syn på sexualitet och lust. På vissa håll är detta problematiska ämnen även i dag – inte minst inom frikyrkornas väggar.

– Antingen blir det syndig och fult, eller så blir sexualitet ett tabu, vilket hos en del leder till missbruk och dubbelliv med stora mängder porr och många relationer, förklarar Hanna Möllås.

Det är svårt att säga hur ofta sex och kyrka egentligen kolliderar. Olika församlingar resonerar på olika sätt, men generellt sett har frikyrkovärlden ändå blivit mer accepterande, anser Jan Berggren, familjerådgivare i frikyrkotäta Jönköpings län sedan 25 år tillbaka. Men han möter ibland människor som mår dåligt på grund av traditionella kristna rättesnören.

Sexuallivet försvinner

– Jag stöter på par där sexuallivet försvunnit eftersom man redan har fått sina barn. Allt annat blir skamligt, säger han och förklarar att kopplingen mellan sexualitet och barnaalstrande fortfarande dominerar vissa frikyrkliga församlingar.

Att par undviker skilsmässa, då livslånga äktenskap ofta förespråkas, är inte heller ovanligt.

– Vi ser att det förekommer skuldkänslor inför församling, släkt och familj. Par försöker hålla ihop för att de har lovat varandra inför prästen, säger han.

Hyschandet borta

Homosexualitet, onani, sex före äktenskapet och sexualundervisning. Listan på ämnen som kyrkligheten har spjärnat emot inför kan göras lång.

– En del av kyrkans tidigare inställning har skadat vissa, menar Hanna Möllås, som nu vill lyfta fokus från enskilda moralfrågor till att tala om sexualitet som en del av livet. När hon inte tar emot klienter på sin samtalsmottagning reser hon runt och föreläser. Frikyrkornas portar står öppna – även när det ska talas om sex.

– Det finns en stor öppenhet i dag. Det hysch-pysch som fanns tidigare är till stor del borta.

Det här är frikyrkan

* Frikyrkorna växte fram ur väckelserörelsen under 1800-talet vid sidan av Svenska kyrkan.

* Dagens frikyrkor finns samlade i Sveriges Frikyrkosamråd. Nu ingår Adventistsamfundet, Evangeliska Frikyrkan, Frälsningsarmén, Equmeniakyrkan, Svenska Alliansmissionen, Pingst – Fria församlingar i samverkan samt Vineyard Sverige.

* Pingstkyrkan samt Equmenia (före detta Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan) har flest medlemmar.

* Vid sidan av frikyrkofamiljen finns även Trosrörelsen som består av fristående kristna församlingar som företräder framgångsteologin. Livets Ord är en av de mest kända.

Källor: Sveriges Frikyrkosamråd, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.