Nu drar hösten in över stora delar av Sverige. Foto: TT

Hösten tar sig ner över landet

Publicerad

Positiva nyheter för alla höstvurmare: Semestern är slut, sommarvärmen lämnar sakta landet och hösten har nått hela vägen ner till Dalarna.

De senaste dagarna har hösten smugit sig ner hela vägen till Idre och dalafjällen.

– Och det är faktiskt åtminstone någon vecka tidigare än normalt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SVT Nyheter.  

Vi har också höstemperaturer i stort sett överallt norr om Umeå, men för att hösten ska vara permanent krävs fem dagar på rad med dygnstemperaturer på under 10 grader – så än så länge är det sommar i den största delen av landet.

Den meteorologiska hösten kan anlända tidigast 1 augusti och som vanligt var det Tarfala, som ligger nära riksgränsen, som var först ut att ansluta sig till lag höst redan augustis första dag.  

– Där hade man bara sommar i några dagar i år, säger Lasse Rydqvist.

Ändå bättre än i fjol då det aldrig blev någon meteorologisk sommar i just Tarfala.

Ett normalt år har så får vi höst i hela landet först runt den 15 oktober, då även de södra delarna av Skåne samt Öland blivit tillräckligt svala.

Se också: Karta över höstens ankomst

Fakta: Hur bestäms årstiderna

  • VÅR: Dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 grader sju dygn i rad (men tidigast 15 februari).
  • SOMMAR: Dygnsmedeltemperaturen över 10 grader fem dygn i rad.
  • HÖST: Dygnsmedeltemperaturen under 10 grader fem dygn i rad (men tidigast 1 augusti).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.