Foto: TT

Höstlovslediga får ta fram dunjackan – kyligare väder väntas

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det höstlov för många. Samtidigt väntas både snö, regn och kyla, framför allt mot mitten av veckan.

Oktobervädret har varit väldigt varierat beroende på var i landet man bor. Samtidigt som västra Jämtland har haft rekord i antal soltimmar, har molnen legat som en jämntjock grå matta i söder. Mot slutet av oktober kom också det mycket efterlängtade regnet, framför allt på Öland där det länge varit torka, men som nu fick rekordstora regnmängder.

Mer rörelser i atmosfären

Nu blir det kallare, men först kommer helgen att erbjuda några efterlängtade solglimtar, även om det också blir ganska blåsigt i söder under morgondagen.

– Det är hyfsat goda solchanser, då det är mer rörelser i atmosfären nu än det har varit i oktober, säger SVT:s meterolog Nitzan Cohen.

Men mot mitten av veckan drar ett lågtryck in från Norska havet och för med sig betydligt kyligare luft än vad vi vant oss vid under oktober. I norr kan det bli flera minusgrader även dagtid, medan längst i söder kan det fortsätta att vara ett par plusgrader på dagen.

Snöfall

Onsdagen kan även se ut att bjuda på snöfall så långt ner som till Södermanland, men det är fortfarande något osäkert. En sak är i allafall riktigt säker, och det är att hösten är här på riktigt.

– Det är bra att börja tänka ordentlig höst och i norr till och med vinter. Beroende på hur känslig man är, börjar det bli dags att leta fram den tjockare jackan i garderoben eller på vinden, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.