Foto: TT

Höstrusket gör ett ordentligt intåg

Uppdaterad
Publicerad

De som uppskattar sol och värme kan förbereda sig på en besvikelse. Även om merparten av Sverige fortfarande på pappret åtnjuter sommartemperaturer, drar i veckan riktigt höstrusk in över vårt avlånga land. – De extremt höga temperaturerna som vi har haft är definitivt förbi, säger SVT:s meteorlog Joel Mellin.

Står sommarskorna fortfarande framme, redo för att dra ut tillsammans med picknickfilten för lite sista mys i solen? Nu kan du lugnt ställa undan dem. I veckan tar höstrusket ett stadigare grepp om landet.

Det börjar dock med hyfsat goda utsikter.

– Det blir fortsatt ganska varmt och relativt höga temperaturer, men mycket moln, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

I söder håller sig kvicksilvret sig mellan 15 och 20 grader, medan landets norra delar får nöja sig runt 15-strecket.

Regn från tisdag

Redan i övermorgon drar dock höstrusket in.

– Från tisdag kommer ett regnområde in över Västsverige, och det blir rätt så blåsigt. Typiskt höstväder, säger Joel Mellin.

Det första regnet faller främst över Dalsland och Värmland, innan det rör sig vidare österut. Mot torsdagen drar sedan större regnmängder in från väst och rör sig över Götaland och Svealand och en mindre mängd tar sig även in över Norrland.

Nederbörden ser inte ut att lätta förrän tidigast i veckan därpå.

Extremt varmt för årstiden

Temperaturerna håller sig däremot på ungefär samma nivåer, vilket fortfarande är lite över det normala för årstiden, även om de kan upplevas kyliga efter den gångna veckans sommarkänsla.

– De extremt höga temperaturerna, uppemot 24 grader som vi har haft i södra Norrland, är definitivt förbi. Det har varit extremt varmt för att vara så långt in i september, säger Joel Mellin.

Molntäcket som lägger sig över Sverige gör dock att vi får ganska milda nätter i förhållande till dagstemperaturerna, vilket gör att hösten ännu inte officiellt får något större grepp om landet. Än så länge har sommaren bara officiellt lämnat Norrlands inland för det här året.

FAKTA: Meteorlogiska årstider

För att en årstid ska träda i kraft enligt meteorologernas definition finns vissa kriterier på en någorlunda ihållande dygnsmedeltemperatur.

  • Höst innebär en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader minst fem dygn i rad.
  • Vinter innebär en dygnsmedeltemperatur på under 0 grader minst fem dygn i rad.
  • Våren kommer när dygnsmedeltemperaturen återigen överstiger 0 grader, minst sju dygn i rad.
  • Sommar kännetecknas av en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader minst fem dygn i rad.

Hösten kan som längst pågå fram till och med den 14 februari. Har inte vintern inträffat då övergår årstiden, enligt meteorologisk definition, direkt till vår.

Här kan du fälja årstidernas skiftning över Sverige, dygn för dygn

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.