Försvarssatsningen på Gotland hotas. Foto: TT

Hot mot försvarssatsning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Den här gången kommer Region Gotland inte att protestera mot hur militären använder Tofta skjutfält.

Om tre år ska Gotland ha en permanent militär närvaro. Då ska en mekaniserad stridstrupp och ett stridsvagnskompani med 230 soldater vara placerade på ön.

Men satsningen är nu hotad.

Skjutfältet kan inte användas fullt ut eftersom det saknas miljötillstånd.

– Hela satsningen på Gotland kan falla platt till marken. Det är helt åt skogen, sa Mikael Oscarsson, ledamot i riksdagens försvarsutskott till Svenska Dagbladet i dag.

Den överenskommelse om försvaret som presenterades i april bygger på att förbanden kan använda hela skjutfältet. Men i dag finns bara tillstånd för att skjuta på halva skjutfältet.

Det tillstånd som finns har dessutom överklagats av Region Gotland och frågan är ännu inte avgjord, trots att fem år har gått. Men den delen av skjutfältet får ändå användas i väntan på ett avgörande.

Nu måste Fortifikationsverket, som äger marken, dessutom ansöka om ett nytt tillstånd för hela skjutfältet och en sådan prövning kan ta fem år, säger Hans Håkansson till Svenska Dagbladet.

Men den här gången kommer Region Gotland inte att protestera, enligt Björn Jansson som är regionråd på Gotland.

– Vi har ingen anledning att motverka eller hindra militären att etablera sig på ön. Och Region Gotland kommer inte att motsätta sig att militären åter använder hela Tofta skjutfält, säger han till SVT Nyheter Öst.

För fem år sedan var läget ett annat, förklarar han. Då fanns inte militären på plats på Gotland och därför planerades bostäder i närheten av Tofta skjutfält. Region Gotland protesterade därför mot att skjutbanan skulle placeras alldeles för nära de planerade bostäderna.

Men den här gången finns ingen anledning att protestera, enligt regionrådet Björn Jansson.

– Nu när militären ska etablera sig på Gotland kommer frågan i ett annat läge. Då blir det kanske inte någon bebyggelse i området, säger han.

Men han förutsätter att processen ändå sker i en dialog med regionen.

Sannolikt hamnar frågan om Tofta skjutfält på regeringens bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.