Hot mot svenska journalister ökar

Uppdaterad
Publicerad

Ny undersökning visar att var tredje journalist blivit hotad de senaste 12 månaderna.

I undersökningen, som genomförts under maj månad i år, har 619 anställda inom Sveriges Radio och medlemmar i TU, tidningsutgivarna, intervjuats om arbetsmiljön med avseende på hot trakasserier och våld.

Grövre hot mot kvinnor

Den visar att chefer och ledarskribenter är klart mer utsatta än andra. Det är män som står för en stor majoritet av alla hot som riktas mot journalister, men manliga och kvinnliga journalister är lika utsatta. Däremot är hoten och trakasserierna mot kvinnor annorlunda.

– När det gäller hoten mot kvinnor är dom väldigt grova och sexistiska i sin karaktär, säger Jeanette Gustafsdotter VD på TU.

Mejlhot vanligt

Cilla Benkö VD på Sveriges radio ser allvarliga konsekvenser.

– Det gör att fler kvinnor faktiskt funderar på att lämna yrket och att man kanske ägnar sig åt självcensur, inte granskar det man tänkt sig att granska.

Hoten ökar, det uppger sex av tio i undersökningen, och de flesta skickas via mail eller sociala medier.

– Det är ju så mycket enklare idag att ge sig på folk verbalt i den digitala och sociala världen utan att behöva tänka efter och ta ansvar, och därför blir hoten och trakasserierna mycket grövre än dom var en gång i tiden, säger Cilla Benkö. 

”Hotar för att journalister ska tystna”

Både hon och Jeanette Gustafsdotter menar att den ökande mängden hot innebär en fara för yttrandefriheten och demokratin.

– Man hotar ju för att journalister ska tystna, man hotar ju för att få dom att inte granska det som måste granskas. Det blir ju ett helt annorlunda samhälle om vi har tysta journalister, säger Jeanetta Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.